30.9.20

Εκθέτουν τη χώρα...


Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν προσεκτικός, λιγότερο βουλιμικός με την εξουσία, θεσμικός και καθόλου λαϊκιστής, από τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός θα μπορούσε εύκολα να διαχειριστεί την... παλαιότερη αντίθεσή του με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν ήταν και δεν είναι τίποτε από όλα αυτά.

Ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν και παραμένει οπαδός της άποψης πως «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, για να γίνει πρωθυπουργός, ταυτίστηκε με οτιδήποτε ακροδεξιό και εθνικιστικό στο Μακεδονικό.

Πλειοδότησε έναντι όλων, ώστε να αποτραπεί η υπογραφή και η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν τα κατάφερε, αλλά, μέχρι να αναλάβει την εξουσία, συνέχισε να καλλιεργεί στο εθνικιστικό ακροατήριό του την εντύπωση ότι θα είναι πάντοτε αντίπαλος της γειτονικής χώρας. Υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξή της στην Ε.Ε.

Τώρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του πράττουν τα ακριβώς αντίθετα. Τη Συμφωνία την εφαρμόζουν. Και, αν πιστέψουμε τους γείτονες, την εφαρμόζουν καλά. Το κράτος έχει συνέχεια και η συγκεκριμένη Συμφωνία φέρει την υπογραφή του ΟΗΕ και αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή.

Συνεπώς, ορθώς πράττουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που είναι προσηλωμένοι στη Συμφωνία. Γιατί όμως δεν το ομολογούν; Γιατί προφανώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά πτέρυγα στη Ν.Δ. και το ακροδεξιό ακροατήριό τους, το οποίο γιγάντωσαν ειδικά στο ζήτημα του Μακεδονικού.

Δικό τους πρόβλημα. Γίνεται όμως πρόβλημα της χώρας όταν, για να αντιμετωπίσουν το δικό τους πρόβλημα, με τη βοήθεια των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, «έθαψαν» πριν από λίγες ημέρες, όσο ήταν δυνατόν, την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα.

ΟΜΩΣ, γίνεται πρόβλημα της χώρας όταν, με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο, οι κυβερνητικοί μηχανισμοί έτρεχαν πανικόβλητοι να διορθώσουν το κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ, επειδή χαρακτήριζε τη Συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική».

Γίνεται πρόβλημα της χώρας, όταν την ίδια ημέρα «έθαψαν» την παρουσία, στη συμπρωτεύουσα, υψηλόβαθμης κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνάντηση για τα ενεργειακά υπό την αιγίδα της αμερικανικής πρεσβείας. Δικαίωμά τους να αυτογελοιοποιούνται. Αλλά κυβερνούν. Και, εφόσον κυβερνούν, οφείλουν με τις πράξεις τους να μην εκθέτουν τη χώρα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: