29.9.20

Τα μηνύματα της Σούδας και το παζάρι...



...για τον ελληνοτουρκικό διάλογο...
Η κοινή επίσκεψη Μητσοτάκη - Πομπέο στη Σούδα αφήνει ενισχυμένο στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ελλάδα κι ένα - ακόμη - προσκλητήριο αποκλιμάκωσης προς την Τουρκία.
Το μήνυμα Μητσοτάκη προς την Άγκυρα ότι «ήρθε η ώρα της διπλωματίας» έρχεται δύο ημέρες πριν την κρίσιμη, εξ αναβολής, σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και... εν μέσω κορύφωσης του παρασκηνίου προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε να συνοδεύσει το νέο προσκλητήριο διαλόγου με την επισήμανση ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές «μονομερείς ενέργειες». Όπως φρόντισε αυτή τη φορά - σε αντίθεση με την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη - να βάλει στο τραπέζι και το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Κύπρο.


«Με προκλητικές ενέργειες», είπε παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, «εκτός διεθνούς δικαίου, με μια αχρείαστα ακραία ρητορική η οποία φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της. Με ενέργειες δηλαδή που είναι αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες δυστυχώς η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου όπως διαπιστώσατε και εσείς κ. υπουργέ όταν βρεθήκατε στη Λευκωσία».


Η θέση αυτή Μητσοτάκη έρχεται μετά τη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας για τη χλιαρή, έως και αδρανή, στάση της Αθήνας στην κυπριακή αξίωση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας - μια αξίωση, που βρίσκεται πίσω τόσο από την αναβολή της συνόδου κορυφής της ΕΕ όσο και του μη ορισμού, ακόμη, ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η πλευρά Ερντογάν θέτει ως προαπαιτούμενο» για την έναρξη των διερευνητικών να μην υπάρξει καμία συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην σύνοδο κορυφής, και όλη η διαμεσολαβητική προσπάθεια Μέρκελ εστιάζεται πλέον στο να πειστεί ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης να άρει την απειλή του βέτο.

 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της  Μαρίνας Αλεξανδρή, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: