30.9.20

Εταιρία με ελληνοαμερικανό επικεφαλής δίνει ελπίδες για τον κορονοϊό...


Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος είναι πρόεδρος, συνιδρυτής και διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Laboratories. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πειραματικό «κοκτέιλ» των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που... έχει αναπτύξει, μείωσε τα επίπεδα του κορονοϊού (το ιικό φορτίο) και βελτίωσε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα υποστηρίξουν την χορήγηση επείγουσας άδειας χρήσης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ελληνο-αμερικανός Τζορτζ Γιανκόπουλος.

Ποιος είναι ο Τζορτζ Γιανκόπουλος

Γεννήθηκε το 1959 στο Γούντσαιντ της Νέας Υόρκης από τον Δάμη Γιανκόπουλου και τη Βασιλική Πεκμεσάρη, οι οποίοι κατάγονταν από την Καστοριά.

Από μικρός ήξερε ότι θέλει να γίνει επιστήμονας. Και τα κατάφερε με τον πιο ένδοξο και συγχρόνως προσοδοφόρο τρόπο.

Το 1987, έλαβε τίτλους M.D. και Ph.D. από το Κολέγιο Ιατρών & Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Αριστούχος της Σχολής Επιστημών του Μπρονξ και του Κολούμπια, o Τζορτζ Γιανκόπουλος ξεκίνησε να δουλεύει το 1989 σε μια startup βιοιατρικής που είχε στόχο να βρει νέους τρόπους να αναγεννά νευρώνες για να θεραπεύει ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον. Η μικρή αυτή εταιρεία έγινε στη συνέχεια γνωστή ως Regeneron.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο Δρ. Γιανκόπουλος ήταν ο 11ος πιο γνωστός επιστήμονας στον κόσμο τη δεκαετία του 1990, ενώ το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Διαθέτει πληθώρα δημοσιευμένων ερευνητικών εργασιών και έχει διακριθεί με το βραβείο NY / NJ CEO Lifetime Achievement Award.

Πρόκειται για τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες στον κόσμο και μαζί με την ομάδα του έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει κορυφαία φάρμακα, μεταξύ αυτών και το φάρμακο για τον Έμπολα. 

Αυτή τη στιγμή, συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες για την ανακάλυψη των όπλων που θα αντιμετωπίσουν την πανδημία του νέου κορονοϊού και δεν αποκλείεται να γραφτεί για μια ακόμη φορά το όνομά του στην ιστορία της επιστήμης.

Τα τρία μέτωπα της μάχης με τον κορονοϊό

Ο Γιώργος Γιανκόπουλος του περιέγραψε μια μάχη κατά του Covid-19 που λαμβάνει χώρα σε τρία μέτωπα. Το πρώτο μέτωπο συνίσταται στις προσπάθειες εφαρμογής φαρμάκων που ήδη υπάρχουν για τη θεραπεία από τον κορονοϊό. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το διάσημο πλέον φάρμακο της Regeneron για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά την αναζήτηση ενός εμβολίου, διαδικασία η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα διαρκέσει «ένα ή δύο χρόνια», όπως λέει ο Γιανκόπουλος, εξαιτίας της ανάγκης διεξαγωγής ενδελεχών δοκιμών για λόγους ασφαλείας.

Η τρίτη προσέγγιση είναι, προφανώς, η ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας στοχευμένης αποκλειστικά στον κορονοϊό. Στη Regeneron, η προσέγγιση αυτή βασίζεται στη χρήση μιας τεχνικής που ο Γιώργος Γιανκόπουλος ανέπτυξε και χρησιμοποίησε για τη θεραπεία του Έμπολα. Οι επιστήμονες εμφυτεύουν ανθρώπινα γονίδια σε ποντίκια, στη συνέχεια μολύνουν τα ποντίκια με κορονοϊό, και τέλος συλλέγουν και «κλωνοποιούν» τα αντισώματα που προκύπτουν. Ενώ το εμβόλιο οδηγεί το ανθρώπινο σώμα να δημιουργήσει τα δικά του αντισώματα, η θεραπεία του Γιανκόπουλου ουσιαστικά τοποθετεί τα αντισώματα αυτά απευθείας στον οργανισμό του ασθενούς...

fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: