30.9.20

«Δώσε το κινητό αλλιώς θα φας μαχαιριά»...


Ληστής ετών 8 στην πλατεία Συντάγματος...

Η ώρα έδειχνε εφτά το απόγευμα. Στην πλατεία Συντάγματος υπήρχε ακόμα αρκετός κόσμος. Εκεί βρισκόταν και ένας 18χρονος από τα Χανιά, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του ένα «τσούρμο» από αγριεμένους ανήλικους. Πριν... προλάβει να καταλάβει τι θέλουν από εκείνον άρχισε να δέχεται δυνατές γροθιές στο πρόσωπο. Στόχος των ανηλίκων ήταν να του πάρουν το τσαντάκι που φορούσε στη μέση. Στο σημείο επικράτησε πανικός. Οι δυνατές φωνές ανάγκασαν τους δράστες να τραπούν σε φυγή.

Το περιστατικό συνέβη μόλις προχθές, Δευτέρα, σε ώρα που οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών ξεκινούσαν την επιχείρηση για το «ξήλωμα» συμμορίας ανηλίκων που διέπραττε βίαιες ληστείες, με θύματα πεζούς στο κέντρο της Αθήνας. Όταν οι αστυνομικοί που έκαναν την έρευνα ενημερώθηκαν για το περιστατικό στο Σύνταγμα, αμέσως κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν για ακόμα μία επίθεση της οργάνωσης που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο. Έτσι, η έρευνα «έτρεξε» ακόμα πιο γρήγορα.

Το στοιχείο που προκάλεσε έκπληξη ακόμα και τους πιο έμπειρους άντρες της Ασφάλειας δεν ήταν οι γροθιές στον 18χρονο αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας που ακολούθησε.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, λίγη ώρα μετά τη ληστεία στο Σύνταγμα εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών ένας ανήλικος, ηλικίας οχτώ ετών, του οποίου η συμμετοχή ταυτοποιήθηκε στην επίθεση σε βάρος του 18χρονου στην πιο κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Ο 8χρονος δεν συνελήφθη και παραμένει υπό καθεστώς προστατευτικής φύλαξης, ενώ διερευνάται από την ΕΛ.ΑΣ.  η αξιόποινη πράξη των γονιών του (παραμέληση εποπτείας ανηλίκου).

Κατά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση της συμμορίας συνελήφθησαν συνολικά 26 άτομα, εκ των οποίων οι 21 ανήλικοι, οι οποίοι κατηγορούνται για τις παρακάτω επιθέσεις: 

Την 20.45 της 17ης Σεπτεμβρίου 2020 στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, επί της οδού Ερμού, με χρήση σωματικής βίας αποπειράθηκαν να αρπάξουν από 27χρονο από τη Θεσσαλονίκη το κινητό του τηλέφωνο και χρήματα.

Την 1.25 της 21ης Σεπτεμβρίου, στην οδό Παγγαίου στο Βοτανικό, επιτέθηκαν σε 18χρονο και σε δύο φίλες του, με σκοπό να αφαιρέσουν την τσάντα μίας εξ αυτών.

Την 21.30 της 22ης Σεπτεμβρίου στην πλατεία Θησείου, στον πεζόδρομο Αγίων Σωμάτων, έξω από αρχαιολογικό χώρο, επιτέθηκαν με μπουνιές και κλωτσιές σε τρεις νεαρούς αφαιρώντας 280 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο και προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα. Τα θύματα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για τις πρώτες βοήθειες.

Την 21.30 της 24ης Σεπτεμβρίου 2020 στη συμβολών των οδών Στησικλέους και Ακάμαντος επιτέθηκαν με μπουνιές και κλωτσιές σε δύο 16χρονους αφαιρώντας δύο κινητά τηλέφωνα και 10 ευρώ. Τα θύματα μετέβησαν στο νοσοκομείο Παίδων.

Την 20.30 της 25ης Σεπτεμβρίου 2020, έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, επιτέθηκαν με κλωτσιές και μπουνιές σε δύο ανήλικους αφαιρώντας ένα κινητό τηλέφωνο, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου και 60 ευρώ.

Στα σκαλάκια της πλατείας Συντάγματος επιτέθηκαν με γροθιές σε άγνωστο άντρα προκαλώντας του σωματικές βλάβες.

Τα μέλη της συμμορίας δρούσαν κυρίως στην Πλατεία Συντάγματος, την Πλατεία Λαού, το Θησείο και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης. Όσον αφορά στο modus operandi, οι ανήλικοι μαζεύονταν σε καθημερινή βάση στις πλατείες, σε ομάδες των 15-20 ατόμων, και αφού εντόπιζαν το υποψήφιο θύμα, εξαπέλυσαν επίθεση με σκληρότητα, κυρίως με γροθιές και χτυπήματα στο πρόσωπο και το σώμα, και εν συνεχεία άρπαζαν κινητά τηλέφωνα και χρήματα.

Κατά τη στιγμή της επίθεσης, όσοι δεν συμμετείχαν σε αυτή λειτουργούσαν ως «τσιλιαδόροι», έτσι ώστε σε περίπτωση διέλευσης κάποιου αυτοκινήτου ή μηχανής της Αστυνομίας να ειδοποιήσουν τους υπόλοιπους και να διαφύγουν. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας εντοπίστηκε 20χρονος, υπήκοος Αλβανίας στην πλατεία Λαού να «στρατολογεί» ανήλικο.

Στην τσέπη ενός εκ των συλληφθέντων βρέθηκε σουγιάς (τύπου «πεταλούδα»), ενώ σε μία περίπτωση οι δράστες φέρονται να είπαν στο θύμα τους: «Δώσε το κινητό αλλιώς θα φας μαχαιριά». Να σημειώσουμε, τέλος, ότι συνεχίζεται η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών για ακόμη δύο ταυτοποιημένα μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας, καθώς επίσης και για πιθανούς άγνωστους συνεργούς...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: