30.9.20

Tο υπόμνημα της οικογένειας Γρηγορόπουλου...


...απέναντι στη «σιωπή» που επέβαλε ο Άρειος Πάγος...

 Στη δημοσιότητα δόθηκε τη Τετάρτη το υπόμνημα στον Άρειο Πάγο της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τους συνηγόρους Ζωή και Νίκο Κωνσταντόπουλο. Κατά τη διαδικασία στον Άρειο Πάγο που έκρινε την αναίρεση της απόφασης που... αποφυλάκισε τον δολοφόνο αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα τον Ιούλιο του 2019, ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα αιτήθηκε από το δικαστήριο η πλευρά της οικογένειας Γρηγορόπουλου να μην τοποθετηθεί, αίτημα το οποίο με πρωτοφανή απόφαση έγινε δεκτό. Αντ’ αυτού, μετά την πίεση των συνηγόρων της οικογένειας, εκλήθησαν να καταθέσουν υπόμνημα.

Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου εξετάστηκε στον Άρειο Πάγο η αίτηση της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου για αναίρεση της απόφασης του Μικτoύ Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, το οποίο τον Ιούλιο του 2019, αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στον δολοφόνο αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος το 2008 πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο τότε Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Η αναγνώριση του ελαφρυντικού είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αποφυλάκισή του. «Οι λόγοι της αναίρεσης είναι βάσιμοι και θα πρέπει η αναίρεση να γίνει δεκτή», ήταν η διατύπωση της εισαγγελέως, με την αίτηση αναίρεσης να επισημαίνει ότι το Εφετείο Λαμίας δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων».
 Κατά την διαδικασία εξέτασης της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα αιτήθηκε η πλευρά της οικογένειας Γρηγορόπουλου να μην τοποθετηθεί, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό από την έδρα, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις από τους συνηγόρους της οικογένειας του Αλέξανδρου, Ζωή και Νίκο Κωνσταντόπουλο οι οποίοι έκαναν λόγο για πρωτοφανή απόφαση-πλήγμα στο δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη. 
 «Ενώπιόν σας καλούμεθα με βάση κλήση του εισαγγελέα να παραστούμε, στερείτε το δικαίωμα να μιλήσουμε. Είναι υποκριτικό και αντιφατικό. Εξασφαλίζετε τη νομιμότητα και μετά αφαιρείτε το λόγο. Ουσιαστικά πρόκειται για φαλκίδευση εγγυήσεων προστασίας έννομης τάξης» κατηγόρησε την έδρα ο δικηγόρος Νίκος Κωνσταντόπουλος, απευθύνοντας ερωτήματα αναφορικά με το «ποια διάταξη απαγορεύει να ομιλεί ο υποστηρίζων την κατηγορία» και «ποια είναι η νομική βάση της απαγόρευσης», τονίζοντας παράλληλα πως «οι αποφάσεις κρίνονται» και πως «μία από τις αλλοιώσεις είναι η σχετικοποίηση των δικαιωμάτων». 
 Παρά τις πιέσεις και τις εκκλήσεις των δύο συνηγόρων, δεν τους δόθηκε ο λόγος αλλά κλήθηκαν να καταθέσουν υπόμνημα στο δικαστήριο το οποίο και έγινε, ενώ τη Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα....
the pressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: