30.9.20

Και κερατάδες και δαρμένοι...


Την ώρα που η Νίκη Κεραμέως δείχνει τιμωρητική διάθεση απέναντι στους μαθητές που έχουν επιλέξει τις καταλήψεις για να διαμαρτυρηθούν για τον αριθμό των ατόμων μέσα στις σχολικές τάξεις και το υγειονομικό ρίσκο που... εξακολουθεί να παίρνει η κυβέρνηση, τις συνέπειες των επιλογών της στα ανοικτά σχολεία καλούνται να τις επωμιστούν οι γονείς.

Παρότι το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι το τεστ κορονοϊού γίνεται δωρεάν στις δημόσιες μονάδες, τα κριτήρια που έχουν τεθεί για να συμβεί κάτι τέτοιο και να κάνει κάποιος τον εργαστηριακό έλεγχο είναι τόσο αυστηρά που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγηθεί στη λύση του ιδιωτικού τομέα και άρα θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του το τεστ.

Ενδεικτικό είναι ότι στο υπουργείο εστάλη και επιστολή από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων όπου επισημαίνεται ακριβώς αυτός ο παραλογισμός...

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παιδιάτρων στην επιστολή της επισημαίνει:

Αξιότιμε κ Υπουργέ Υγείας, Παιδείας και Πρόεδρε του ΕΟΔΥ

Μετά το άνοιγμα των παιδικών σταθμών-σχολείων, και τις οδηγίες που έχουν δοθεί στα σχολεία από τον ΕΟΔΥ, σχετικά με την διαχείριση των παιδιών με κρούσμα ή που θα εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη covid-19, θέλουμε να σας μεταφέρουμε τις πιο κάτω προτάσεις/παρατηρήσεις.

Από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (18/9/2020) αντιγράφουμε: Κλινικά κριτήρια χαρακτηρισμού παιδιού ως ύποπτου κρούσματος COVID-19 Ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα: – πυρετός (Θ > 37,5oC) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα – βήχας – δύσπνοια – ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη – γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος, κοιλιακός πόνος) ΚΑΙ απουσία εναλλακτικής διάγνωσης Σύμφωνα με τα ανωτέρω κλινικά κριτήρια, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να στέλνουμε ΟΛΑ τα παιδιά αυτά για μοριακό τεστ, αφού θεωρούμε ότι με κανένα άλλο τρόπο δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για κρούσμα ή όχι.

Πείτε μας όμως που θα στείλουμε αυτά τα παιδιά για τεστ και τι θα απαντήσουμε στους γονείς όταν μας δηλώσουν ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση για να κάνουν το τεστ στο παιδί τους, αλλά και ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν στο σπίτι.

Αν θεωρήσουμε ότι μια οικογένεια μπορεί να έχει 2-3 παιδιά, που μπορεί να νοσήσουν 4-5 φορές κατά την διάρκεια του Χειμώνα, τότε το κόστος για την διενέργεια μοριακού ελέγχου γίνεται δυσβάστακτο για την μέση οικογένεια Αν θέλετε πραγματικά να γίνονται τεστ-τεστ-τεστ για το καλό της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο της λοίμωξης covid-19 στην χώρα μας, τότε θα πρέπει να φροντίσετε να εξασφαλίσετε την δυνατότητα να γίνονται τα τεστ αυτά, δεδομένου και του υψηλού κόστους που θα πρέπει να καλύψουν οι γονείς.

Αν θέλουμε πραγματικά να μην κλείσουν τα σχολεία, να μην ταλαιπωρούνται οι γονείς σχηματίζοντας ουρές στα δημόσια νοσοκομεία-κέντρα υγείας για να κάνουν τον μοριακό έλεγχο στα παιδιά τους, να μην επιβαρύνουμε τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές υγείας στην χώρα μας και να ελέγξουμε την πανδημία, ζητούμε η χορήγηση του τεστ να γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε όσα παιδιά ο παιδίατρος θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη, είτε δωρεάν είτε με μερική κάλυψη.

Οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, προκειμένου να δεχθούν πίσω ένα παιδί που παρουσίασε κάποιο από τα ανωτέρω συμπτώματα, ταλαιπωρούν τους γονείς και τους ζητούν να φέρουν βεβαίωση (βλέπε συνημμένο), από τον παιδίατρο, ακόμα και για αστεία συμπτωματολογία όπως ένα απλό μπούκωμα. Για τον λόγο αυτό ζητούμε: Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση και να ενημερώσει αρμοδίως τα σχολεία, για το αν θα ζητούν πιστοποιητικό υγείας προκειμένου να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο.

Δυστυχώς όσο κι αν αναζητήσαμε κάποιο σχετικό έγγραφο από το Υπουργείο Παιδείας δεν κατορθώσαμε να βρούμε παρά μόνο το συνημμένο, όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ δόθηκε προφορικά κάποια οδηγία στο συγκεκριμένο σχολείο. Εμείς θεωρούμε ότι η βεβαίωση αυτή δεν έχει κανένα νόημα και ούτε μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι το παιδί έχει ή δεν έχει covid-19 λοίμωξη, παρά μόνο αν δούμε θετική pcr. Δηλώνουμε και θεωρούμε ότι είναι ανήθικο από μέρους μας να εξετάζουμε υγιή παιδιά και να χρεώνουμε τους γονείς, επειδή τους ζητούν, προκειμένου να δεχθούν το παιδί τους πίσω, να έχουν και ιατρική βεβαίωση.

Από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσον αφορά τις στενές επαφές με βεβαιωμένο κρούσμα covid-19 αντιγράφουμε: Όσον αφορά στις στενές επαφές του ατόμου με επιβεβαιωμένο COVID-19: Αναγνώριση και καταγραφή των στενών επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος από τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 του σχολείου. Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και, εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα συμβατό με COVID-19, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο περιστατικό. Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19, θα πρέπει να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο.

Εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: αντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο περιστατικό. Εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 14ημέρου. Δε συνιστάται καθολικός εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών.

Η δική μας παρατήρηση: Θεωρούμε ότι είναι λάθος να μην γίνεται εργαστηριακός έλεγχος των στενών επαφών με βεβαιωμένο κρούσμα covid-19 και αντί αυτού να προτείνεται μόνο καραντίνα και παρακολούθηση για συμπτώματα επί 14 ημέρες. Την στιγμή μάλιστα που σε άλλες περιπτώσεις στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχετε κάνει ελέγχους σε ολόκληρους οικισμούς και περιοχές για μερικά κρούσματα και πολύ καλά κάνατε.

α) Όσον αφορά τον παιδικό πληθυσμό είναι γνωστό ότι στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων αν ένα παιδί κολλήσει την λοίμωξη covid-19 είναι ασυμπτωματικό.Επομένως υπάρχει η πιθανότητα και ο κίνδυνος να υπάρξουν ασυμπτωματικά κρούσματα στενών επαφών που δεν θα καταλάβουμε ότι κουβαλούν τον ιό και τον μεταδίδουν στο σχολείο ή και στο σπίτι.

β) Από την στιγμή που δεν υπάρχει αστυνόμευση κανείς δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει, ότι το μέτρο της καραντίνας θα τηρηθεί και ότι τα παιδιά των στενών επαφών δεν θα βγαίνουν από το σπίτι.

γ) Θεωρούμε ότι το κόστος διενέργειας μοριακών τεστ στις στενές επαφές των παιδιών με βεβαιωμένο κρούσμα covid-19 είναι ασήμαντο, λόγω των σπάνιων περιπτώσεων των κρουσμάτων αυτών. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε: Τον έλεγχο με μοριακό τεστ όλων των στενών επαφών των παιδιών με κρούσμα covid-19 στο σχολείο, σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Στην δεδομένη πολύ δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι μας, αλλά και γενικότερα, πιστεύουμε ότι η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα έχει πάντοτε καλύτερο αποτέλεσμα.

Σας ζητούμε για άλλη μια φορά να εντάξετε τον φορέα μας σε επιτροπές και κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν τα παιδιά και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μην ξεχνάτε ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι παρακολουθούν και έχουν την ευθύνη για πάνω από το 70% των παιδιών της χώρας μας και είμαστε εμείς που έχουμε καθημερινή επαφή με την Ελληνική οικογένεια, αφουγκραζόμενοι τα άγχη και τις αγωνίες της. Μας είναι αδιανόητο και μας θλίβει, να βλέπουμε άλλους, που δεν έχουν καμία σχέση και επαφή με τις οικογένειες και τα παιδιά, να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν την υγεία των παιδιών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: