29.9.20

«Λεφτόδεντρα για "τα δικά μας παιδιά" στην ΕΡΤ»...


Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει πλέον η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΕΡΤ. Συνεχίζει με ιδεοληψία και θράσος να... 
ξηλώνει ότι δημιουργήθηκε από το 2015 και επιχείρησε να αποκαταστήσει το έγκλημα του μαύρου το 2013, και μια στοιχειώδη εικόνα δημόσιου αγαθού. Όλα, οι αθρόες προσλήψεις, η δομή και το περιεχόμενο του ενημερωτικού και ψυχαγωγικού προγράμματος, οι επιλογές για τις θέσεις ευθύνης, ΟΛΑ έχουν ένα κοινό παρονομαστή, μια κεντρική και αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη: Να εξαφανιστεί η περίοδος 2015 -2019, σε επίπεδο προσώπων και προγράμματος. Κόπηκαν εκπομπές στην τηλεόραση, πρόσωπα από την παρουσίαση δελτίων και εκπομπών. Κοινό γνώρισμα αυτών των επιλογών η ενόχληση έως και αλλεργία που τους προκαλούν συγκεκριμένες θεματικές και συγκεκριμένα πρόσωπα. Ενοχλούν και μόνο που υπάρχουν. Γι’ αυτό μετακινούνται βιαίως, υποβαθμίζονται ή απλά μπαίνουν στο ψυγείο. 

Ανάλογες λογικές υιοθετούνται τώρα και στο Ραδιόφωνο. Οποια εκπομπή δίνει φωνή σε φορείς της κοινωνίας και του αντιφασιστικού αγώνα πρέπει να εξαφανιστεί. Πρέπει άλλωστε να δημιουργηθεί «χώρος» στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα για να εξοφληθούν πολιτικά γραμμάτια. Βαφτίζουν λοιπόν ανανέωση του προγράμματος την ολική επαναφορά προσώπων, εταιριών, πρακτικών. Βαφτίζουν ανανέωση την ισοπέδωση και τον απόλυτο έλεγχο που προοιωνίζονται οι «κουβάδες» δημοσιογράφων που επιχειρούν να φτιάξουν. 

Το δε φιάσκο με τα νέα σήματα - αντιγραφή των καναλιών της RAI - που δεν διακρίνονται καν στην οθόνη, κόστισε σχεδόν 60.000 ευρώ. Τα προηγούμενα και πιο καλαίσθητα φτιάχτηκαν σε μερικές ημέρες και χωρίς κανένα κόστος αφού τα επεξεργάστηκαν οι γραφίστες της ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αγανακτούν από το ότι το πρόσωπο της ΕΡΤ δεν είναι πλέον ΕΡΤ. Το σύνολο των καθημερινών ενημερωτικών εκπομπών είναι πλέον μικτές παραγωγές. Ακόμη και για την παρουσίαση της εμβληματικής Αθλητικής Κυριακής δεν βρέθηκε ένας από τους έμπειρους αθλητικούς δημοσιογράφους της ΕΡΤ και επελέγη πρόσωπο «από την αγορά» με την προσθήκη αποτυχημένου πολιτευτή της ΝΔ. Συνεχείς είναι οι προσλήψεις και για τις θέσεις ευθύνης. Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι, αγωνιούν γιατί το έργο το έχουν ξαναδεί. Αγωνιούν ότι το ίδιο κόμμα που τους αποκάλεσε ιερές αγελάδες το 2013 και δεν δίστασε να διακόψει μια δημόσια λειτουργία θα τους χρεώσει και πάλι τις μισθολογικές ψαλίδες και τις σπατάλες που προκαλούν οι δικές του επιλογές. Αγωνιούν ότι για άλλη μια φορά η ΝΔ στρώνει το έδαφος για την μικρή ευέλικτη και ιδιωτικοποιημένη ΕΡΤ που ονειρεύεται. 

Μέσα στη μονομέρεια και τη χυδαιότητα του τηλεοπτικού και ευρύτερου πεδίου των ΜΜΕ η ΕΡΤ διατηρεί ακόμη εικόνα στοιχειώδους σοβαρότητας και σεβασμού στον πολίτη. Η διοίκηση του ενημερωτικού τομέα κάνει ότι μπορεί για να καταστρέψει και αυτό το πλεονέκτημα. Η πολιτική, η κοινωνία, οι πραγματικές ειδήσεις εξαφανίζονται σταδιακά από τα δελτία ειδήσεων. Στην καλύτερη περίπτωση, προβάλλονται για ελάχιστα λεπτά και στο τέλος των δελτίων. Για αντιπολιτευτικό λόγο…. Ούτε λόγος. Προτάσσεται η θεματολογία της κλειδαρότρυπας και ο χυδαίος και φθηνός εντυπωσιασμός. Αποτυγχάνουν όμως ακόμη και με τα δικά τους ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το τηλεοπτικό κοινό τους γυρίζει την πλάτη. 

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος επαναλαμβάνει σε κάθε κατεύθυνση ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, όπως το έκανε πάντα. Θα εξακολουθήσει να μάχεται για μια θεσμικά ανεξάρτητη, πολυφωνική, ΕΡΤ στην υπηρεσία του πολίτη και όχι της προπαγάνδας της εκάστοτε κυβέρνησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: