30.9.20

«Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;»...

   Υβρεις, "ψεματα" και νευρα στο πρώτο debate Τραμπ-Μπάιντεν...

Υψηλοί τόνοι, προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν - Τι απάντησε ο Τραμπ για τις αποκαλύψεις των ΝΥΤ για τους φόρους του

«Όλος ο κόσμος ξέρει ότι είναι ψεύτης», «δεν...υπάρχει ίχνος ευφυίας πάνω σου»: Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν σκληρά λόγια στο πρώτο τους τηλεοπτικό debate ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου, στο οποίο τηρήθηκαν οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης και της χρήσης μέσων ατομικής προστασίας, μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα που θρηνεί τον βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο — οι δύο υποψήφιοι δεν αντάλλαξαν χειραψία, ενώ οι σύζυγοί τους, στο ακροατήριο, φορούσαν μάσκες και παρόντες ήταν μόλις μερικές δεκάδες θεατές.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ενώ ξέσπασε όταν ο Τραμπ συνέχισε να τον διακόπτει, πράγμα που ο μεγιστάνας συνηθίζει να κάνει στις δημόσιες εμφανίσεις του, παρά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις του συντονιστή να αφήσει τον αντίπαλό του να εκφραστεί: «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;».


H τηλεμαχία είχε και βαρείς χαρακτηρισμούς ανάμεσα στους υποψηφίους με τον Τραμπ να αποκαλεί «χαζό» τον συνυποψήφιό του.

Το πρώτο debate ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος (30 Σεπτεμβρίου)  στο Case Western Reserve University στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Ο συντονιστής κ. Κρις Γουάλας, παρουσιαστής ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ξεκίνησε την τηλεμαχία με ερώτηση για την πρόταση Τραμπ για την Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ ως υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ ο Μπαιντεν λέει ότι είναι κατάχρηση εξουσίας. 

Ν.Τραμπ: «Θα σας πω ξεκάθαρα ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές. Έχουμε τη γερουσία και τον Λευκό Οίκο και μια πολύ καλή υποψήφια που την υποστηρίζουν ακόμα και φιλελεύθεροι. Νομίζω θα είναι εξαιρετική στη δουλειά της. Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε την δικαστή. Οι Δημοκράτες δεν έχουν κανένα επιχείρημα και εκείνοι θα το έκαναν αν κέρδιζαν τις εκλογές, όμως εμείς τις κερδίσαμε και γι αυτό μπορούμε να το κάνουμε»

Τ. Μπάιντεν: «Ο αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να εκφράσει ποιος θα επιλεγεί για την θέση. Η εκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει και θα πρέπει να περιμένουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Προέδρος θέλει να καταργήσει το σχέδιο Μπαράκ Ομπάμα. Θα στερήσει από 20 εκατ. ανθρώπους το δικαίωμα για ασφάλιση. Εγώ δεν έχω κάτι προσωπικό με την δικαστή. Φαίνεται αξιόλογη, αλλά η άποψη της για υγειονομική ασφάλεια δεν είναι αυτή που πρέπει. Θα στερήσει δικαίωμα ασφάλισης σε πολλούς και μπορεί οι ασφαλιστικές να χαρούν δεν θα χαρούν όμως οι Αμερικάνοι». 

Ο Τραμπ δεν άφησε τον Μπαιντεν να ολοκληρώσει την απάντηση του και άρχισε την επίθεση  με τον συντονιστή να τον διακόπτει, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε να αναφερεται σε  ζήτημα που θα συζητηθεί σε άλλη ενότητα του ντιμπέιτ.  Οι δύο υποψήφιοι άρχισαν να μιλούν ταυτόχρονα για το ποιος έχει καλύτερο προγραμματισμό για το ζήτημα της περίθαλψης με τον Τζο Μπάιντεν να λέει οτι ο Τραμπ φοβάται πως η κατάργηση του προγράματος Ομπαμα για την υγεία  θα επηρεάσει αρνητικά την ζωή τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων πολιτών και τον Προεδρο των ΗΠΑ να επιμένει πως το Obamacare δεν είναι ικανό να λύσει το πρόβλημα, χαρακτηρίζοντάς το «καταστροφή».

Η πανδημία, ο...χαζός και ο χειρότερος Πρόεδρος που ειχαν οι ΗΠΑ

Το επόμενο ερώτημα ήταν για την πανδημία του κορωνοϊού και ποια δράση θα αναλάβουν οι δύο πλευρές, με τον Τραμπ να επιρρίπτει ευθύνες στην Κίνα και να υποστηρίζει οτι πήρε σωστές αποφάσεις, με τον Μπάιντεν να αναφέρεται σε αριθμούς που δείχνουν οτι ο Προεδρος απέτυχε στο θέμα της πανδημίας. Μάλιστα ο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Τραμπ ότι έλεγε πως ο κορωνοϊος θα εξαφανιστεί με την ζέστη, ενώ για θεραπεία πρότεινε την χρήση χλωρίνης σε ασθενείς, με τους τόνους να ανεβάινουν και τον Τραμπ να αποκαλεί τον Μπάιντεν....χαζό!

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε ξανά στον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας του πως τον κατηγόρησε ως ρατσιστή γιατί έκλεισε τα σύνορα, τον κατηγόρησε πως δεν έδρασε γρήγορα, αλλά αν δεν ήταν εκείνος οι νεκροί από τον κορωνοϊό θα ήταν πολλοί περισσότεροι από 200.000. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε τον αντίπαλο του πως όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδρασε άμεσα για τη γρίπη των πτηνών, ενω υποστήριξε ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό απέχει μόλις μερικές εβδομάδες, με τον Μπάιντεν να απαντάει πως θα ακούσει τους επιστήμονες και όχι τον ίδιο.

«Θέλει να κλείσει τη χώρα, εγώ θέλω να την κρατήσω ανοιχτή» είπε ο Τραμπ, για την απόφασή του να λειτουργεί η οικονομία και να μην επιλεχθεί το lockdown.

«Εισαι ο χειρότερος Προεδρος που είχε ποτέ η Αμερική» είπε ο Μπάιντεν με τον Τραμπ να ξεσπάει και να του απαντάει πως έχει κάνει σε τέσσερα χρόνια περισσότερα από όσα έκανε αυτός σε 47 χρόνια. 

Διαβαστε ολοκληρο το κειμενο ΕΔΩ...

 πηγη protothema.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια: