30.9.20

Το παρασκήνιο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ...


Σε όρους πολιτικής ουσίας, πέρασε και κυριάρχησε η γραμμή Τσίπρα περί κυβέρνησης «πολιτικής απάτης». Σε όρους εσωκομματικής ανακωχής και ισορροπιών η εγκατάλειψη της προεδρικής πρότασης για Πειθαρχικό όργανο και κυρώσεις δίνει μια νίκη στην... ιστορική ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στον Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σε όρους προοπτικής, η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να ήταν μια από τις τελευταίες ευκαιρίες του κόμματος να κλείσει τους λογαριασμούς του με την εσωστρέφεια. Είτε πρόκειται για λογαριασμούς γνήσιων ιδεολογικών προβληματισμών, είτε για απλή ιδεολογικοποίηση του φραξιονισμού.

Ως προς το τελευταίο άπαντες έδειξαν να συμφωνούν στην πεντάωρη συνεδρίαση. Οι τόνοι έμειναν χαμηλά και κοινός τόπος ήταν πως το κόμμα πρέπει να σταματήσει να παράγει περισσότερο θόρυβο απ’ όσον μπορεί να καταναλώσει. Και, κυρίως, να πάψει να προσφέρει αυτόν τον θόρυβο προς κατανάλωση στην κυβέρνηση.

Στο δια ταύτα, οι προθέσεις και το πλαίσιό τους αποτυπώθηκαν και στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά την στάση και την κριτική έναντι της κυβέρνησης, η γραμμή είναι καθαρή: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη», αναφέρεται στην απόφαση, «επιδιώκει να συγκαλύψει τις αντιφάσεις της, αλλά και τα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα που δημιουργεί η σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική της ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική της πολιτικής εξαπάτησης, τακτική που σημάδεψε και τον αντιπολιτευτικό της λόγο τα προηγούμενα χρόνια».

Η διατύπωση επαναβεβαιώνει την θέση του Αλέξη Τσίπρα περί κυβέρνησης και πρωθυπουργού «πολιτικής απάτης». Είναι η θέση που είχε απορρίψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη». Χθες, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο ίδιος φέρεται να έκανε αυτοκριτική για το timing στο οποίο εξέφρασε τη συγκεκριμένη διαφωνία του, αναγνωρίζοντας ότι εργαλειοποιήθηκε από την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κόμματος και την τήρηση των κεντρικών, συλλογικών αποφάσεων, στην απόφαση αναφέρεται: 

«Το πλαίσιο που ορίζουν οι συλλογικές μας αποφάσεις πρέπει να τηρείται από όλους/ες, ενώ τη σχετική ευθύνη για την εφαρμογή των σχετικών κανόνων αναλαμβάνουν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».

Πρόκειται για την εναλλακτική και ήπια εκδοχή του Πειθαρχικού οργάνου και των κυρώσεων που είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στον θυελλώδη «πρωινό καφέ» της περασμένης εβδομάδας. Εκείνη η πρόταση του προέδρου περιλάμβανε συγκρότηση μιας τετραμελούς ομάδας, που θα αποτελείτο από τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Όλγα Γεροβασίλη, Νάσο Ηλιόπουλο και Θανάση Θεοχαρόπουλο και θα είχε την ευθύνη τήρησης της κομματικής γραμμής.

Το σχήμα και το πλαίσιο είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από τους «53» και τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός γιατί Πειθαρχικό, κυρώσεις και διαγραφές αποτελούν έννοιες ασύμβατες με την κουλτούρα του κόμματος, και αφετέρου διότι η σύνθεση της ομάδας ενόχλησε αρκετά από τα παλαιότερα στελέχη.

Εν τέλει, επελέγη η θεσμική δίοδος - ήτοι, αποφασίστηκε να ανατεθεί στον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο και την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη να ενεργούν προληπτικά προς τήρηση των κεντρικών επιλογών και αποφάσεων.

Τα περαιτέρω θα κριθούν στην αρένα της, μετωπικής πλέον, σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Η οποία, κατά την γενική εκτίμηση της χθεσινής συνεδρίασης, θα είναι σκληρή - όπως και ο χειμώνας που έρχεται…

Νικόλ Λειβαδάρη

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: