30.9.20

«Καρφιά» Κομισιόν κατά της κυβέρνησης ΝΔ ...


...για δικαιοσύνη, διαφθορά, ΜΜΕ... 

Την ανησυχία της εκφράζει σε σχέση με την απονομή δικαιοσύνης, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, εκφράζει η Κομισιόν για την Ελλάδα στην πρώτη έκθεση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην ΕΕ. Παράλληλα,...
 αναφορά γίνεται και στη διασφάλιση της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, στη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων, αλλά και στα επαγγελματικά πρότυπα στην πρακτική της δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Κομισιόν «το σύστημα Δικαιοσύνης συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του». 

 Σε σχέση με τη διαφθορά, «η Ελλάδα ξεκίνησε ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς. Έχουν καταβληθεί προσπάθειες για τον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου και τη βελτίωση του συντονισμού διαφόρων οργανισμών και φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την καταπολέμηση της διαφθοράς», ωστόσο αν καταγράφεται ότι «υπάρχει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων και χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων», «η εφαρμογή εξακολουθεί να παρουσιάζει κάποια κενά».

 «Ορισμένα εμπόδια στη δίωξη διαφθοράς υψηλού επιπέδου εξαλείφθηκαν μέσω συνταγματικής αναθεώρησης το 2019, καθώς τροποποιήθηκαν οι διαδικασίες σχετικά με τα καθεστώτα ασυλίας και το καταστατικό περιορισμού. 

Μια αναθεώρηση της ποινικής νομοθεσίας τον Ιούνιο του 2019 έθεσε ορισμένες ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την ποινικοποίηση της δωροδοκίας», αναφέρεται σε άλλο σημείο. «Ενώ οι μεταγενέστερες αναθεωρήσεις αποκατέστησαν αυτήν την κατάσταση, οι τρέχουσες υποθέσεις παραμένουν επηρεασμένες. Τα λόμπυ στην Ελλάδα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα και το πλαίσιο προστασίας του καταγγέλλοντος είναι ελλιπές» σημειώνεται επίσης. 

 Σε ό,τι αφορά  στην  ελευθερία της έκφρασης, σημειώνει ότι «υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κανόνων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ». «Οι βασικές ανησυχίες αφορούν ανεπαρκείς μηχανισμούς για τη διασφάλιση του σεβασμού των επαγγελματικών προτύπων στην πρακτική της δημοσιογραφίας και των επισφαλών συνθηκών εργασίας για τους δημοσιογράφους που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση», αναφέρεται...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: