30.9.20

Κυβέρνηση συνασπισμού επτά κομμάτων στο Βέλγιο...


Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, 44 ετών, πρόκειται να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας 16 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, σύμφωνα με τη... βελγική εφημερίδα Le Soir.

Ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να ορκισθεί και να παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του στους βουλευτές αύριο, Πέμπτη, κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει.

Το Βέλγιο ξύπνησε σήμερα με την προοπτική να δει επιτέλους, έπειτα από 21 μήνες, να σχηματίζεται μια κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης επιτεύχθηκε τα χαράματα ανάμεσα στα επτά κόμματα που εδώ και μία εβδομάδα συμμετείχαν σε μια μαραθώνια διαπραγμάτευση.

Αυτός ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός σηματοδοτεί την επιστροφή των οικολόγων στην εξουσία, ενώ οι φλαμανδοί εθνικιστές του N-VA, του μεγαλύτερου κόμματος στη Φλάνδρα το οποίο συμμετείχε στην εξουσία στο διάστημα από το 2014 έως το 2018, περνούν στην αντιπολίτευση.

Η νέα κυβερνητική πλατφόρμα ενώνει επτά κόμματα, τα έξι των σοσιαλιστών, των φιλελεύθερων και των οικολόγων (ένα γαλλόφωνο και ένα φλαμανδόφωνο από την καθεμιά πολιτική οικογένεια), στα οποία προστίθεται το CD&V, το κόμμα των φλαμανδών χριστιανοδημοκρατών.

Σήμερα το πρωί «ξαναδιαβάζονταν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας», υπογράμμισε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, ενώ συνεχίζονταν οι συζητήσεις «για το κάστινγκ».

Εκτός από το πρόσωπο του πρωθυπουργού, τα επτά κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν και στα ονόματα των 14 μελών της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αποτελείται από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών και τα μέλη της να είναι μοιρασμένα και σε γλωσσικό επίπεδο.

Τα επτά κόμματα που συμμετέχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό συγκέντρωσαν μαζί το 53,4% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: