29.9.20

O Δερμιτζάκης «αδειάζει» την κυβέρνηση...


Από τις χειρότερες επιδόσεις η Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο... 

 Άλλο ένα εμφατικό «άδειασμα» στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη δεύτερη φάση της πανδημίας κάνει με... ανάρτησή του, το πρωί της Τρίτης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. 

 Ο παραιτηθείς Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την εργαστηριακή επιτήρηση του κοροναϊού στη χώρα, σημειώνει, μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του το πρωί της Τρίτης, ότι ανέλυσε δεδομένα του τελευταίου διμήνου και διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στον λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα παρουσιάζοντας σχετικό γράφημα. 

Κάνει λόγο για ανησυχία που υπάρχει στην Αθήνα και αφήνει αιχμές για τη στρατηγική των αρμόδιων στη διαδικασία των τεστ που οδηγεί σε υποκαταγραφή της πραγματικής κατάστασης. Αν και τοποθετείται σε ήπιους τόνους, φαίνεται να ανατρέπει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης για τους χειρισμούς και κρίνει λανθασμένα τα περισσότερα μέτρα που λαμβάνονται ως «μικροδιαχείριση» . Εξάλλου, αμφισβητεί ανοιχτά την πολυμελή Επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκρίνοντας τη σύσταση ολιγομελούς διεπιστημονικής επιτροπής. 

 Αναλυτικά η ανάρτηση του Καθηγητή Δερμιτζάκη 

 «Είμαστε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα; Τον τελευταίο καιρό ακούω πολύ συχνά ότι η Ελλάδα είναι από τις καλύτερες στον κόσμο επιδημιολογικά. Από την άλλη πλευρά οι θάνατοι στην Ελλάδα φαίνονται πολλοί και υπάρχει γενικά μια μεγάλη ανησυχία ειδικά για την Αθήνα. Έκανα επομένως μια ανάλυση για να καταλάβω τι συμβαίνει.

 Πήρα τα δεδομένα από 1 Αύγουστου και μετά ώστε να μην επηρεαστούν οι αριθμοί από την επιτυχία της πρώτης φάσης.
 Δείτε το γράφημα παρακάτω για δεδομένα από 1 Αύγουστου έως 27 Σεπτεμβρίου.


 
Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χώρων στο λόγο θανάτων προς ταχτοποιημένα κρούσματα. Το γιατί συμβαίνει αυτό θα το συζητήσουμε λίγο παρακάτω.
 Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού η Ελλάδα είναι 7η από τις ίδιες 10 χώρες. Να τονίσω ότι η Ελλάδα είχε καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και από τις 9 άλλες χώρες με τις οποίες κάνω σύγκριση. 

Πως εξηγείται αυτό; Παρακάτω είναι μερικές εξηγήσεις που έχω ακούσει σε ιδιωτικές και δημοσιές συζητήσεις με συναδέλφους και άλλους: 
 Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι διαφορετική οπότε έχουμε περισσότερους θανάτους. Αυτό το θεωρώ ως μικρής σημασίας παράμετρο γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί η Ελλάδα είναι όχι μόνο χειρότερη στο λόγο θάνατοι/κρούσματα αλλά και 2-3 φορές πιο πάνω. 

Χώρες όπως Ιταλία και Πορτογαλία έπρεπε να έχουν το ίδιο πρόβλημα. Το σύστημα υγείας μας δεν αποδίδει και πεθαίνουν πολλοί. Δεν το θεωρώ πιθανό καθώς είχαμε καλές αποδόσεις στο παρελθόν, και παρά τις μέτριες υποδομές, οι έλληνες γιατροί είναι από τους καλυτέρους. Η αγαπημένη εξήγηση του Ανάσταση Πέραση ότι στις άλλες χώρες οι πολύ αδύναμοι πέθαναν ενώ στην Ελλάδα ήταν ακόμα ζωντανοί και πεθαίνουν τώρα.

 Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κυρία εξήγηση γιατί χώρες όπως η Αυστρία και η Πορτογαλία που επίσης τα πήγαν καλά στην πρώτη φάση συνεχίζουν να τα πηγαίνουν καλύτερα από την Ελλάδα στο λόγο θάνατοι/κρούσματα και τώρα. Η στρατηγική τεστ δεν είναι αρκετή η είναι διαφορετική. Αυτό θεωρώ ότι είναι η πιο πιθανή εξήγηση. Μπορεί να κάνουμε πολλά τεστ γενικά αλλά η κατανομή των τεστ ίσως δεν είναι η σωστότερη.

 Ίσως καταναλώνουμε πολλά τεστ στα σύνορα η σε άλλες στοχευόμενες στρατηγικές με τελικά μικρή απόδοση στην ταυτοποίηση κρουσμάτων. Αυτό μας κάνει πιο "τυφλούς" σε μη διαπιστωμένα κρούσματα. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; 

 Τα διαπιστωμένα κρούσματα που βλέπουμε είναι πολύ λιγότερα από αυτά που βλέπουν οι άλλες χώρες. Με αλλά λόγια εάν είχαμε την ευαισθησία ταυτοποίησης κρουσμάτων χώρων όπως η Αυστρία, η Ελβετία κα, θα διαπιστώναμε 600-900 κρούσματα την ημέρα κι όχι 300. 

Αυτό σημαίνει, όπως φαίνεται και από τους θανάτους ανά εκατομμύριο ότι είμαστε σε μια μέση προς χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη κι όχι μια από τις καλύτερες χώρες όπως έχει υποστηριχτεί. 

 Τι πρέπει να κάνουμε; 

 Τα μέτρα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή κι όχι "μικροδιαχείριση" της κοινωνίας. Πρέπει να είναι μέτρα απλά στην κατανόηση, σχετικά οριζόντια, έστω και αν είναι με τοπικό χαρακτήρα και να είναι βιώσιμα για πολλές εβδομάδες. Πχ μάσκα παντού αλλά και αύξηση Τήλε-εργασίας.

 Το να κλείνουμε δραστηριότητες όπως τα εστιατόρια η τα καφέ και μπαρ δε βοηθούν αλλά οδηγούν σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές. Καλύτερα να είναι όλα ανοιχτά με καθήμενους μόνο και μέχρι αργά με αυστηρούς ελέγχους και μέτρα ώστε να υπάρχει συντεταγμένη συμπεριφορά. Και να μην ρίχνουμε συνέχεια τα βάρη στους νέους, ούτε φυσικά και να λάβουμε περιοριστικά μέτρα για τους ηλικιωμένους. Πρέπει επειγόντως να αρχίσει η πτώση των κρουσμάτων πριν μπούμε στον χειμώνα όπου ο ρυθμός μετάδοσης μάλλον θα αυξηθεί. 

Πρέπει τα μέτρα να είναι βιώσιμα ώστε να μην αναγκαστούμε να πάμε σε νέο καταστροφικό για οικονομία και κοινωνία lockdown που δε θα είναι και το μοναδικό αλλά απλώς η αρχή. Νομίζω ότι θα συμφωνήσω με τον Ηλία Μόσιαλο ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια μικρή σε μέγεθος επιτροπή με μεγαλύτερη διεπιστημονικότητα και με μεγάλη οπτική γωνία και εμπειρίες πέρα από τις καθαρά τεχνικές που έχει η τρέχουσα επιτροπή. 

Η τρέχουσα επιτροπή μπορεί να συνεχίζει να συνεπικουρεί σε τεχνικά θέματα. Χρειάζεται, έστω και τώρα μια εθνική στρατηγική για τα τεστ ώστε να είναι αποδοτικά και να εξασφαλίζεται και η ποιότητα αλλά και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών όποτε και όπως αυτές είναι διαθέσιμες. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η κορύφωσή της είναι μπροστά μας. Ακόμα και με τα εμβόλια, θα συνεχίσουμε να έχουμε μικρότερα αλλά σημαντικά θέματα να λύσουμε τουλάχιστον για 1-2 χρόνια ακόμα. 

Η λογική ότι είμαστε από τους καλυτέρους όχι μόνο δε βοηθούν στο να κάνουμε προσπάθεια, καθώς φέρνει εφησυχασμό, αλλά και δεν είναι πια αλήθεια. Χρειάζεται επιτέλους να επανακτήσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας και να εστιαστούμε στην εφαρμογή των μέτρων, όποια και να είναι αυτά, ώστε να έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα μέχρι σιγά σιγά τα εμβόλια και τα φάρμακα να μετριάσουν την ένταση του προβλήματος». 

 Άλλη ανάρτηση με νόημα για τον αριθμό των θανάτων 

 Παράλληλα, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Καθηγητής Δερμιτζάκης, με άλλη ανάρτησή του, επισημαίνει πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την Ελβετία, που πραγματοποιεί τον ίδιο αριθμό τεστ με την Ελλάδα...


Πηγή:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: