6.9.20

Προς χαμηλές πτήσεις στη ΔΕΘ...


Συχνά οι μηχανικοί αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα: να γκρεμίσουν ένα σπίτι και να φτιάξουν άλλο ή να στηρίξουν και να ανακαινίσουν το υφιστάμενο; Η απόφαση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η δεύτερη λύση είναι... φθηνότερη από την πρώτη.

 Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Άφησε την οικονομία να καταρρεύσει (για να μην δικαιωθεί η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει «μαξιλάρι») και τώρα καλείται να πληρώσει πολλαπλάσια για να ξεκινήσει την οικονομία από την αρχή. 

 Φθορά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

 Μόνο που θα το κάνει σε επιβαρυμένο τοπίο. Αφενός διότι η κοινή γνώμη δείχνει να κουράστηκε - το δείχνουν και οι μετρήσεις που κάνει το Μαξίμου, θα το δείξουν και οι άλλες μετρήσεις όταν δημοσιευθούν (οι οποίες, για άγνωστο λόγο, φέτος καθυστερούν...). 

 Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πέσει ο βαθμός ικανοποίησης από τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε όλα τα μείζονα μέτωπα: στον κορωνοϊό, στην Παιδεία (ειδικά ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς), στο άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού, αλλά και σε τομείς που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι οι μεταφορές.

 Η «άσκηση» του Χρ. Σταϊκούρα 

 Αφετέρου διότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ξοδέψει λεφτά για τις ανάγκες του πολίτη, του εργαζόμενου και του μεσαίου επιχειρηματία. «Η Πολιτεία πρέπει να έχει πόρους για να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, άρα αύξηση δαπανών» είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για να περιγράψει το πρόβλημα και έδωσε ακόμη έναν λόγο που πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι ενόψει Θεσσαλονίκης:

 «Χρειαζόμαστε πόρους για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων» - υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Άμυνας προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι επιλογές της Ελλάδας για εξοπλιστικά προγράμματα που μπορεί να φτάσουν και τα 10 δισ. ευρώ. «Αυτή την άσκηση προσπαθούμε να λύσουμε», ανέφερε (στο Θέμα FM) ο Χρ. Σταϊκούρας. 

 Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για ύφεση 15,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αύξησε την πολιτική ανάγκη τής κυβέρνησης να διαμορφώσει μια θετική ατζέντα στην οικονομία. Όμως λόγω των ιδεοληψιών της, και ενώ ο υπουργός Οικονομικών ζητάει αύξηση δαπανών, το μόνο που έχει να προτείνει η κυβέρνηση είναι η συνέχιση ήδη αναποτελεσματικών ή αποτυχημένων παρεμβάσεων (π.χ. πρόγραμμα «Συν-Εργασία») και κυρίως η μείωση φόρων. 

 Κυρ. Μητσοτάκης: «Δύσκολος χειμώνας»

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει στα χέρια του από το οικονομικό επιτελείο διπλό πακέτο μειώσεων φόρων: ένα με μόνιμες μειώσεις και ένα με έκτακτες, που θα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας. Πολύ λίγο, πολύ αργά, την ώρα που πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως η ύφεση στο τέλος του έτους θα είναι της τάξης του 10%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Διονύσης Χιόνης δήλωσε ότι πρέπει να προετοιμαστεί η κυβέρνηση για ύφεση 10% έως 12% ίσως και 13%! Και στην Κομισιόν αυξάνονται όσοι προβλέπουν αστάθεια στην οικονομία, μιλώντας για ανάπτυξη τύπου W και όχι τύπου V. 

 Όμως ακόμη και υπουργοί φωτογραφίζουν πόσο μη αναστρέψιμη είναι η κατάσταση. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θεωρεί πως ο τουρισμός θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 το... 2024! Αλλά και ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι το μέλλον είναι δυσοίωνο, γι’ αυτό και την Πέμπτη, όταν είδε στη Θεσσαλονίκη τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, προέβλεψε έναν «δύσκολο χειμώνα»... 

 Όπως συνηθίζει η συντηρητική παράταξη, όταν βρίσκεται στα δύσκολα, αξιοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισήγηση να μην αποδώσει φέτος τα αναδρομικά των συνταξιούχων προκειμένου να κατευθύνει τα χρήματα αυτά σε εξοπλιστικά προγράμματα. Και ο ρέκτης βουλευτής Κώστας Κυρανάκης λέει ότι για την ανεργία τους ευθύνονται οι άνεργοι που δεν ξέρουν να συντάξουν βιογραφικό και συνωστίζονται στα πολιτικά γραφεία. 

 Ο δεύτερος τρόπος που έχει η Ν.Δ. για να ξεπεράσει τη δυσκολία στην οικονομία είναι οι μπίζνες και οι συμφωνίες με τους ισχυρούς (ώστε να μην ακούγεται η φωνή των ανίσχυρων).

 Και τα ελληνοτουρκικά 

 Την ίδια ώρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει να διαχειριστεί την ελληνοτουρκική κρίση. Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο μοιάζει να έχει αναλάβει δεσμεύσεις σε διεθνείς παράγοντες, αλλά ταυτόχρονα οφείλει να έχει στραμμένο το βλέμμα στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς για τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος ο διάλογος με την Τουρκία είναι κόκκινη γραμμή. Στην παρούσα φάση, η Αθήνα αφήνει να εξελιχθεί η πρωτοβουλία του Βερολίνου, με την πίεση για αποκλιμάκωση να έχει πέσει στην Άγκυρα.

 Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 24η Σεπτεμβρίου, όταν οι ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να τοποθετηθούν επί των κυρώσεων που έχει ζητήσει η Ελλάδα - αίτημα το οποίο συγκέντρωσε μόλις οκτώ θετικές γνώμες όταν πριν από δέκα μέρες συζητήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

 Πουλακίδας Κώστας

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: