2.9.20

Τζίρος σε ελεύθερη πτώση...

Δραματική μείωση τζίρου αντιμετωπίζει το 92% των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής εξαιτίας της πανδημίας, με τον μέσο όρο της μείωσης στον νομό να φτάνει το 60% και το χειρότερο πλήγμα να το δέχονται οι τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς σε αυτές, σε όσες τουλάχιστον λειτούργησαν, η...
πτώση του τζίρου έφτασε στο 72%. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Interview για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης έπειτα από τρία χρόνια… το συντομότερο.

Τα ευρήματα της έρευνας μιλούν για μέση μείωση του τζίρου 60% στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Στον τουρισμό συγκεκριμένα άγγιξε το 72%, στη μεταποίηση το 58%, στις υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες συνδέονται με τον τουρισμό, το 57% και στο εμπόριο το 54%. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η Νότια Χαλκιδική με μείωση του τζίρου της που έφτασε το 61%. Στην έρευνα πήραν μέρος 520 επιχειρήσεις από τον νομό.

Καμία απάντηση στο μεταξύ αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν τη Χαλκιδική στην καραντίνα δεν κατάφερε να δώσει ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ από τη Χαλκιδική Κυριακή Μάλαμα. «Ο υφυπουργός Υγείας προσήλθε στη συζήτηση αυτή καταφεύγοντας σε γενικότητες, αντίστοιχες με εκείνες που μπορεί να διαβάσει κανείς σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν αναφέρθηκε σε στοιχεία που να αιτιολογούν την οριζόντια μεταχείριση ενός νομού με πολύ διαφορετικές περιοχές, με πέντε δήμους, με 88 χωριά», αναφέρει η Κυριακή Μάλαμα.

Οριζόντιο λοκντάουν

Στο μεταξύ, απάντηση στο ίδιο ερώτημα από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ περιμένουν και οι φορείς του νομού, οι οποίοι με επιστολή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι επιβλήθηκε ένα οριζόντιο και χωρίς επιδημιολογικά δεδομένα λοκντάουν.

Στην ίδια περίπου κατάσταση, αυτήν της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου τους, βρίσκονται και οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΘ έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση της πανδημίας σε ποσοστό 90%. Οι καταστηματάρχες δηλώνουν μείωση του τζίρου τους που κατά μέσο όρο φτάνει το 43%. Τα παραπάνω αποτυπώνει σε έρευνα που έκανε η εταιρεία Palmos Analysis σε δείγμα 288 μελών επιχειρήσεων για λογαριασμό του ΕΒΕΘ, από τις 25 έως και τις 28 Αυγούστου. Εκτός των άλλων οι καταστηματάρχες δηλώνουν απογοητευμένοι και δεν περιμένουν σύντομη ανάκαμψη. Ενδεικτικές είναι οι απαντήσεις τους: Σε ποσοστό 41% αναμένουν επιστροφή στην κανονικότητα την επόμενη χρονιά, 35% σε δύο χρόνια και μόνο 6% μέσα στους επόμενους μήνες...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: