15.9.20

Το «πείραμα» της Μόρια...

 Το «γρήγορο» test και η «γρήγορη» διασπορά...
 Πληροφορηθήκαμε ξαφνικά, από την συνέντευξη του πρωθυπουργού στις 13 Σεπτέμβρη και τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, 11 και 14 Σεπτέμβρη ότι η χώρα μας έχει προμηθευθεί μέσω δωρεάς 200.000 «γρήγορα» test (rapid test) αντιγόνου και τα οποία προτίθεται να χρησιμοποιήσει στη Λέσβο.

Σήμερα, σε...
αυτή τη φάση της πανδημίας και επειδή δεν έχει ακόμη βρεθεί το «γρήγορο» test με τις κατάλληλες προδιαγραφές, όλες οι χώρες επιχειρούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις για μαζικές και γρήγορες  διαδικασίες testing. Από τη μια μεγιστοποιήσουν τη δυνατότητά τους να πραγματοποιούν μαζικούς  και επαναλαμβανόμενους ελέγχους, βελτιώνοντας τις μεθόδους του testing και από την άλλη κάνοντας ταυτόχρονα ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μειώσουν τον απαιτούμενο χρόνο της εξέτασης και της αναμονής των αποτελεσμάτων.  Αυξάνουν την παραγωγικότητα των εργαστηρίων τους, επιστρατεύοντάς τα στο σύνολό τους. Παράλληλα το test γίνεται δωρεάν και το κόστος αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Ωστόσο εμείς, ως χώρα, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Αυτό φαίνεται από το «σκάνδαλο» που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, με την αδυναμία των δημόσιων εργαστηρίων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ελέγχου μεγάλου αριθμού δειγμάτων, που παρέμεναν και παραμένουν σε εκκρεμότητα και την διοχέτευση τους στα ιδιωτικά εργαστήρια προς εκτέλεση. Επιπλέον δε, το κόστος είναι μεγαλύτερο απ’ ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.


Την ίδια ώρα βέβαια, όποια τυχόν αύξηση  παρουσιάζεται στους ελέγχους με ευθύνη του ΕΟΔΥ στην κοινότητα, δεν είναι αποτέλεσμα αλλαγής της πολιτικής του και προσαρμογής στις συστάσεις του ΠΟΥ -  test, test, test –  αλλά υπαγορεύεται από τις ανάγκες που δημιουργεί - αναπόφευκτα πλέον - ο αυξημένος αριθμός των κυκλοφορούντων κρουσμάτων στην κοινότητα.

Είναι γνωστό ότι σε καμία χώρα δεν έχει επιχειρηθεί να καθιερωθούν τα «γρήγορα» test αντιγόνου, και μάλιστα με σκοπό να υποκαταστήσουν τα μοριακά test (RT – PCR), στο πεδίο εφαρμογής τους, δηλαδή στα διάφορα στάδια του testing, όπως αναλυτικά έχουμε κατ’ επανάληψη περιγράψει.
Τα μοριακά test, είναι τα μοναδικά test αναφοράς, όσον αφορά την ανίχνευση του SARS – COV – 2.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των ΗΠΑ, μια χώρα ως γνωστόν με σύνολο 6.712.072  κρουσμάτων, συνεχώς αυξανόμενο αριθμό 3.714 νέων κρουσμάτων , που έχει πληρώσει βαρύ τίμημα, με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό (198.572) νεκρών. Η χώρα αυτή, αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είναι από τις πρώτες που θα επεδίωκε να καταφύγει στη λύση των γρήγορων test, αν πάρουμε υπόψη μας τον αριθμό τους (συνολικά 92.444.319 ), που κυμαίνεται μεσοσταθμικά στις 500.000 την ημέρα περίπου και όταν μάλιστα τα εργαστήρια της χώρας παρά τον μεγάλο αριθμό και τις τεχνικές (ρομποτικές) δυνατότητές τους, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

Στις ΗΠΑ, όπου το FDA, ο αρμόδιος για τις εγκρίσεις οργανισμός - που θεωρείται ως ο αυστηρότερος στον κόσμο - δεν έχει δώσει μέχρις στιγμής έγκριση σε κανένα test αντιγόνου, που οι ΗΠΑ έχουν - εκ των πραγμάτων - τη δυνατότητα να παράγουν, ως χώρα με υψηλή τεχνολογία.


Το FDA  - όπως προκύπτει από τη διευκρίνηση που ακολουθεί – μόλις στις 26 Αυγούστου, έχει επιτρέψει, μόνον προσωρινά και μέχρι νεοτέρας (unless the authorization is terminated or revoked sooner) με ειδική «εκτάκτων αναγκών» άδεια (emergency use authorization), λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, τη χρήση του  test αντιγόνου,  της εταιρείας Abbott. Το test αυτό επιβάλλεται να γίνεται σε εργαστήρια που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

 Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Θανάση Παπαγεωργίου, πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: