8.12.21

Βάζουν χέρι σε ακατάσχετους λογαριασμούς...


Ακόμη μια κακή πρακτική ακολουθούν οι τράπεζες, βάζοντας στο στόχαστρο τις τσέπες χιλιάδων πολιτών και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη -και οικονομικά- περίοδο. 

Για ακόμα μια χρονιά, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι τράπεζες προχωρούν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, ιδίως για οφειλές προς το Δημόσιο, όπως καταγγέλλει η... Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, που δέχεται πληθώρα καταγγελιών από οφειλέτες που ήρθαν αντιμέτωποι με δέσμευση -νόμιμη ή και όχι- του τραπεζικού τους λογαριασμού. 

«Οι τράπεζες δείχνουν να αδιαφορούν για το αν ο λογαριασμός του οφειλέτη έχει δηλωθεί ακατάσχετος ή λογαριασμός μισθοδοσίας ή σύνταξης, με αποτέλεσμα να δεσμεύουν ποσά ακόμα και κάτω από το ακατάσχετο όριο, ειδικά σε κοινούς λογαριασμούς όπου ο ένας από τους συνδικαιούχους είναι ο οφειλέτης» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΚΕ.

Ακατάσχετο

Αξίζει να σημειωθεί πως καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής απαιτείται γνωστοποίηση από το φυσικό πρόσωπο ενός μοναδικού λογαριασμού, με υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.

Εφ' όσον υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται, αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός. Οποιαδήποτε δέσμευση ποσού για ποσό που είναι χαμηλότερο του ορίου των 1.250 ευρώ από τις τράπεζες, επί του δηλωθέντος ακατάσχετου λογαριασμού, δεν είναι σύννομη και πρέπει να καταγγέλλεται αμέσως. Σε περίπτωση ύπαρξης κοινού λογαριασμού, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ ισχύει για τον καθένα από τους συνδικαιούχους μόνο αν και οι δύο έχουν δηλώσει τον ίδιο λογαριασμό ως ακατάσχετο.

Αναδρομικά

Παράλληλα, αν καταβληθούν αναδρομικά ποσά (μισθών ή συντάξεων), οι τράπεζες δεν έχουν το δικαίωμα να θεωρήσουν το ποσό ως ένα ενιαίο σύνολο αλλά να το αναγάγουν σε μηνιαία βάση προκειμένου να διαπιστωθεί αν καλύπτεται το όριο του ακατάσχετου.

Μισθοί - συντάξεις

Οι μισθοί, οι συντάξεις και οι ασφαλιστικές παροχές είναι ακατάσχετες για ολόκληρο το ποσό, χωρίς περιορισμό, σε ό,τι αφορά οφειλές προς ιδιώτες και τράπεζες. Επίσης, με το άρθρο 20 του Ν. 4161/2013, προβλέπεται ότι καταθέσεις έως 1.500 ευρώ σε ατομικό λογαριασμό και έως 2.000 ευρώ σε κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες. Για να προστατευθεί το ακατάσχετο όριο όμως (όταν ο λογαριασμός είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης), πρέπει να δηλωθεί ως τέτοιος στο τραπεζικό ίδρυμα.

Ουσιαστικά, ο ίδιος λογαριασμός πρέπει να δηλωθεί ως ακατάσχετος τόσο στην AAΔΕ όσο και στην τράπεζα. Για το Δημόσιο, το ακατάσχετο ποσό των 1.250 ευρώ παραμένει ακόμα και στην περίπτωση που συσσωρευθούν μισθοί / συντάξεις περισσοτέρων μηνών, για τις ιδιωτικές / τραπεζικές οφειλές αυτό δεν ισχύει...

Γιάννης Αγουρίδης

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: