4.12.21

Μητσοτακικά ΜΕΘεόρτια...


Ζούμε στον αστερισμό του παραλόγου. Στη χώρα που βασιλεύει ο ανορθολογισμός το παράλογο είναι λογικό.  Όταν o Μητσοτάκης στη Βουλή αναιρεί την επιστήμη και τα ιατρικά δεδομένα διαγράφοντας την αλήθεια, δεν μοιάζει τόσο ακραίο οι κάθε λογής «πνευματικοί» να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στον... κόσμο από τους γιατρούς.  

Ένα από τα επίδικα της πανδημίας, εκτός από την τεράστια καταστροφή σε ανθρώπινες ζωές που επιφέρει, είναι αν τελικά θα επιβιώσει η έννοια του κράτους πρόνοιας και δικαίου που βάλλεται βάναυσα από τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Επειδή οι ΜΕΘ κοστίζουν τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ο Μητσοτάκης αποφάσισε ότι δεν χρειάζονται.  Άλλωστε, όπως πρόσθεσε ο Μ. Βορίδης την επόμενη μέρα, «υπάρχει και όριο στο ‘φτιάξε περισσότερες ΜΕΘ’». Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία αρνείται να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες και γι’ αυτό τις διαγράφει με μια μονοκοντυλιά.

Ο παραλογισμός της εξίσωσης που με τόσο πάθος υποστήριξε στη Βουλή ο Μητσοτάκης αποκαλύπτει την αντίληψή τους για το κοινωνικό κράτος. Είναι η πολιτική της κατάργησης των κοινωνικών παροχών, ό,τι μέχρι χθες ήταν αναγκαίο, αυτονόητο και επιβεβλημένο σε κάθε κράτος πρόνοιας. Σήμερα οι ΜΕΘ, αύριο τι θα ακολουθήσει; Τα νοσοκομεία; Μεθαύριο τα σχολεία;

Στην πολιτική αυτή εντάσσεται η περικοπή των δαπανών εν μέσω πανδημίας για την Υγεία, η οδηγία Γκάγκα για το «κόψιμο» κατά 80% των τακτικών χειρουργείων, όπως και η κατάργηση με τροπολογία Πλεύρη της συνταγογράφησης φαρμάκων στους ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναγκαστούν και αυτοί εν μέσω πανδημίας να συνωστίζονται στις ουρές των νοσοκομείων.

Παράλληλα, η ατομική ευθύνη γίνεται το άλλοθι για να μην υπάρχει κυβερνητική ευθύνη αλλά και για να επιβάλλει το κράτος της Δεξιάς ακραία μέτρα. Η τιμωρία έρχεται να αντικαταστήσει την έννοια της πρόνοιας. Πρόκειται για το απαύγασμα του ολοκληρωτισμού και του αυταρχισμού, ενώ την ίδια ώρα η μεγάλη μερίδα των ευάλωτων αναμένει τα επόμενα επικοινωνιακά φιλοδωρήματα που τάζει η κυβέρνηση.

Το πιο χυδαίο όμως είναι ότι, προκειμένου να διασωθεί η κυβέρνηση, επικοινωνεί την ιδέα ότι οι θάνατοι στην πανδημία είναι κάτι φυσιολογικό. Η πανδημία είναι ελεγχόμενη. Τα Χριστούγεννα θα είναι πανέμορφα είπε ο  Άδ. Γεωργιάδης, και κυρίως ο κόσμος θα ψωνίζει... Πέρα από καταναλωτές/τριες, είμαστε απλώς αναλώσιμοι/ες...

Κατερίνα Μπρεγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: