1.1.21

Ποιους υπουργούς θα κρατήσει ο... Αλέξης Τσίπρας στον ανασχηματισμό;...



Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την απομάκρυνση Σταϊκούρα, Βρούτση, Κεραμέως και Θεοχάρη.

Η Νίκη Κεραμέως αποτελεί την... τέταρτη υπουργό της παραίτησης της οποίας έχει ζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέραν της υπουργού Παιδείας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει τις παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, καταθέτοντας μάλιστα και πρόταση μομφής, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Η αντιπολίτευση ζητάει συνήθως τις παραιτήσεις υπουργών που θεωρεί αδύναμους κρίκους της κυβέρνησης, ώστε αυτοί να παραμείνουν στις θέσεις τους, ώστε η φθορά να είναι μεγαλύτερη για τον πρωθυπουργό, που δεν μπορεί να εμφανίζεται να απομακρύνει ή να μετακινεί υπουργούς του υπό την πίεση των πολιτικών του αντιπάλων.

Πόσους από τους υπουργούς των οποίων ζητάει την παραίτηση, μπορεί λοιπόν να σώσει  ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό, αν και όλα παραμένουν ακόμα πολύ ρευστά, καθώς παρά τα όσα λέγονται, ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για τα πρόσωπα, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και οι σχετικές καραμπόλες;

-Η Νίκη Κεραμέως δείχνει να ανεβάζει τις μετοχές της στο Μέγαρο Μαξίμου με τις τελευταίες της πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν σίγουρη η συμμετοχή της στο νέο κυβερνητικό σχήμα, με πολλές πλέον πιθανότητες να παραμείνει και στο υπουργείο Παιδείας-πόστο για το οποίο ακούστηκε τελευταία το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη.

-Ο Γιάννης Βρούτσης δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα με το θέμα της πληρωμής των φαρμάκων των μικροσυνταξιούχων που τους είχε κοπεί το ΕΚΑΣ, αν και στο υπουργείο Εργασίας τονίζουν πως το θέμα είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός Εργασίας δύσκολα θα σώσει την παρτίδα, όμως δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό.

-Ο Χρήστος Σταϊκούρας μάλλον θα έπρεπε να αποστείλει λουλούδια στον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση εναντίον του, καθώς πέτυχε να εισπράξει πολύ θερμές κουβέντες από τον πρωθυπουργό, τους περισσότερους υπουργούς και το μεγαλύτερο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Και ο ίδιος, άλλωστε, πρέπει να γνωρίζει πως απειλή για την παραμονή στη θέση του δεν είναι η αξιωματική ή η ελάσσονα αντιπολίτευση, αλλά το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, πάντως, πολύ πολύ δύσκολα θα απομακρυνθεί από την κυβέρνηση, όσο και αν το προσπαθούν κάποιοι άσπονδοι φίλοι του.

 -Ο Χάρης Θεοχάρης ίσως βρεθεί εκτός κυβέρνησης στον επικείμενο ανασχηματισμό, καθώς αναζητείται θύμα για να δικαιολογηθεί η κατάσταση στον τουρισμό, ενώ ενδεχόμενη καρατόμησή του θα ικανοποιήσει το σκληρό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, που δεν βλέπει με καλό μάτι «εκσυγχρονιστικά στελέχη» να κατακτούν τις υπουργικές καρέκλες. Το ερώτημα είναι πώς θα δικαιολογηθεί τυχόν καρατόμηση του Χάρη Θεοχάρη, όταν ο πρωθυπουργός έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους πως ο τουρισμός πήγε έως τώρα, σε συνθήκες κρίσης, «κάτι παραπάνω από πολύ καλά»!

Ας περιμένουμε λοιπόν τον ανασχηματισμό για να διαπιστώσουμε πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο … Αλέξης Τσίπρας!

ΥΓ: Έχει ίσως ενδιαφέρον ότι μέχρι τώρα η Κουμουνδούρου δεν έχει ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη...



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: