30.1.21

Ο Βαρβιτσιώτης εκθέτει τον Μητσοτάκη ...


...για την «ευρωπαϊκοποίηση» Pfizer – AstraZeneca... 

 Μία ηχηρή απάντηση στα όσα με έντονα χιουμοριστική αλλά και ειρωνική διάθεση ανέφερε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση της 15ης Ιανουαρίου στη Βουλή, απαντώντας στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για... εξασφάλιση της πατέντας των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ήδη γίνει αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που περιέγραψε πως το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η... «ευρωπαϊκοποίηση, για να μην πω κρατικοποίηση» φαρμακευτικών εταιρειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει υπάρξει με τη διάθεση εμβολίων για τον κορονοϊό. 

 «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα» ήταν η ρήση που επεφύλαξε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στη σχετική συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου για τον κορονοϊό, απαντώντας έτσι στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει η χώρα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εξασφαλιστούν οι πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες για να είναι σε θέση το κάθε κράτος – μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες δυνάμεις φαρμακοβιομηχανίας.

 Υπενθυμίζεται πως στις 6 Απριλίου, το Reuters έγραφε πως «η Ελλάδα πρότεινε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγοράσουν από κοινού τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για εμβόλια κατά του Covid 19 και των rapid tests που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, για να διασφαλιστεί ότι εάν είναι αποτελεσματικά, θα διανέμονται γρήγορα σε όσους εντός της Ένωσης έχουν ανάγκη». 

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό να διακωμωδήσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με την πάροδο μόλις δύο εβδομάδων, η πρόταση για τις πατέντες έχει ήδη την στήριξη της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ έντονες είναι και οι διεργασίες στο εσωτερικό της Ένωσης με αυτόν τον προσανατολισμό. 

Και αν για τον Κ. Μητσοτάκη δεν ήταν αρκετό το γεγονός πως ο ίδιος είχε αρθρογραφήσει τον περασμένο Ιούνιο για την εξαγορά των πατεντών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που εξηγώντας τα επόμενα βήματα για την Ένωση απέναντι στην ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, εκθέτει ακόμα περισσότερο τον πρωθυπουργό. Η απάντηση που έστειλε ο κύριος Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του πρωθυπουργού και άλλων δέκα πρωθυπουργών της 19ης Ιανουαρίου ανοίγει το παράθυρο της ουσιαστικής, εεεε, κατάσχεσης των ποσοτήτων και της κατάσχεσης και της δραστηριότητας […] 

Ουσιαστικά την άμεση… ευρωπαϊκοποίηση, για να μην πω κρατικοποίηση της εγκατάστασης της εταιρείας, και την παροχή της λειτουργίας της μόνο για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως γίνεται και στα κράτη, που κάποια στιγμή μπορεί μία κρατική οντότητα, ένα κράτος, να πει εθνικοποιώ μία επιχείρηση, την εθνικοποιώ σήμερα και από αύριο το πρωί δουλεύει για μένα» δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Μ. Βαρβιτσιώτης, περιγράφοντας ουσιαστικά και πρακτικά την κρατικοποίηση των εταιρειών, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Πηγή:thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: