31.1.21

Ο σερίφης της κομητείας του Μητσοτακέικου...


H κοινή δημοκρατική λογική υποβάλλει την ιδέα ότι το φασίζον αστυνομικό κράτος που, εκ γενετής, οικοδομεί η... 
κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προϊόν της συνάντησης του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη. Ωστόσο, μια ανοιχτή, ιστορική ας πούμε, ματιά στο «αστυνομικό κράτος Μητσοτάκη» είναι αδύνατον να μην εντοπίσει τις ομοιότητές του με το αστυνομικό κράτος Μακρόν. Και αυτών των δυο με το αστυνομικό κράτος του Ντόναλντ Τραμπ, ακραία έκφραση του οποίου υπήρξε η, απίστευτης αστυνομικής βαρβαρότητας, δολοφονία του Αφροαμερικανού διαδηλωτή Τζορτζ Φλόιντ. 

Αυτό το φρικτό περιστατικό αστυνομικής βίας κάνουν εικόνα οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εργαζόμενοι που διαδηλώνουν (που... συναθροίζονται σύμφωνα με τη νεοδεξιά αστυνομική ορολογία) αυτές τις μέρες κάθε φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ένοπλα όργανα της τάξης του «σερίφη Χρυσοχοΐδη». «Ο σερίφης»! Έτσι αποκαλούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Κι αυτό το προσωνύμιο δεν είναι διόλου τυχαίο, αφού, σύμφωνα με τον φίλο μου τον Επαΐοντα, «ο Μιχάλης είναι της αμερικανικής σχολής». Και, «από την εποχή των μεγάλων επιτυχιών του (σ.σ.: την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων 17 Νοέμβρη, ΕΛΑ και Επαναστατικός Αγώνας) διατηρεί άριστες σχέσεις με την πρεσβεία των ΗΠΑ και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, CIA και τα ρέστα...». 

Στις φωτογραφικές περιπλανήσεις μου, καθώς προσπαθώ να «διαβάσω» το φυσιογνωμικό προφίλ του Χρυσοχοΐδη, τον εντοπίζω στην ταινία «Ξένοιαστος καβαλάρης» («Easy rider») του Ντένις Χόπερ, με τον Τζακ Νίκολσον και τον Πίτερ Φόντα: στο πρόσωπο εκείνου του ηλικιωμένου υπερσυντηρητικού Αμερικανού επαρχιώτη «καουμπόι». Ο οποίος, καβάλα στ’ άλογό του, σημαδεύει με την καραμπίνα του έναν απ’ τους χαρλεάδες με τα μακριά μαλλιά που τον προσπερνούν καβάλα στις γυαλιστερές μηχανές τους. Και τον πυροβολεί! Και τον σκοτώνει! Έτσι, επειδή ήταν ένας από εκείνους τους χαρλεάδες με τα μακριά μαλλιά και τα κεντημένα τζιν... Που τον προσπέρασε πάνω στη γυαλιστερή μηχανή του... Μαρσάροντας προς το μέλλον...

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Νίκος Τσαγκρής
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: