31.1.21

Ιταλία: «Ναι» στο εμβόλιο της AstraZeneca...

...για ενήλικες μέχρι 55 ετών...
Αποστάσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) πήρε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιταλίας (AIFA), όσον αφορά τη σύστασή της για το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κατά της νόσου Covid-19.

Μια...
μέρα μετά το πράσινο φως που έδωσε ο ΕΜΑ, η AIFA ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου, όμως συνέστησε την κατά προτίμηση χρήση του για ενήλικες από 18 έως 55 ετών.

Ουσιαστικά, η AIFA πορεύεται στον ίδιο δρόμο που AIFA που ακολουθούν κι οι γερμανικές αρχές, οι οποίες φέρεται να μπλοκάρουν τη χρήση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.


Σημειώνεται ότι ο ΕΜΑ, αν και αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τους ανθρώπους των 55 ετών, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ωστόσο ενέκρινε τη χρήση του για όλες τις ηλικίες. Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο αυτό είναι το τρίτο που παίρνει το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από εκείνα των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Τι ανακοίνωσε η AIFA
«Η άφιξη ενός τρίτου εμβολίου είναι μια σημαντική συμβολή στη συνεχιζόμενη εκστρατεία εμβολιασμού», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της AIFA Νίκολα Μαγκρίνι. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επιστημονική επιτροπή της AIFA επιβεβαίωσε πως το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα περίπου 60% και είναι μια «έγκυρη επιπρόσθετη επιλογή» στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων πρόσθεσε ότι βάσει των ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν ένα επίπεδο αβεβαιότητας στο να αξιολογηθεί πώς το εμβόλιο λειτουργεί για τους πολίτες άνω των 55 ετών, συστήνει «την κατά προτίμηση χρήση» του εμβολίου σε ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: