31.1.21

Στα «μαχαίρια» Ευρωπαϊκή Ένωση, Μεγάλη Βρετανία και AstraZeneca...


«Πόλεμος» των εμβολίων... 

 Στην... κόψη του ξυραφιού φαίνεται να εξακολουθούν να βρίσκονται οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μεγάλης Βρετανίας και της AstraZeneca. Η ανακοίνωση της εταιρείας ότι μέχρι το τέλος του Μάρτη θα... παραδώσει 60% λιγότερα εμβόλια από τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ λόγω «προβλημάτων στην παραγωγή» επέφερε μια σοβαρή κρίση τόσο σε υγειονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. 

 Η απόφαση της ΕΕ να ενεργοποιήσει το άρθρο 16 της Συνθήκης για το Brexit, το οποίο επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να αποφασίζουν και να δρουν μονομερώς, εφόσον υπάρχει κάποια μη αναμενόμενη, αρνητική επίπτωση από τη συμφωνία αυτήν, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις εξαγωγές εμβολίων από την Ιρλανδία προς τη Μεγάλη Βρετανία, προκάλεσε θύελλα σε Μπέλφαστ, Δουβλίνο και Λονδίνο. 

 Πέρα από το ζήτημα των εμβολίων, η απόφαση της ΕΕ τίναζε με το «καλημέρα» ένα από τα πιο βασικά σημεία της συμφωνίας του Brexit αλλά και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία: Επανέφερε δηλαδή το «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

 Τελικά, ύστερα από τη γενική κατακραυγή, η ΕΕ αποφάσισε να πάρει πίσω την απόφαση. Μάλιστα, το Bloomberg χρεώνει αυτή την αστοχία προσωπικά στην επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

 Ο «μηχανισμός διαφάνειας και ελέγχου» 

 Αυτό που δεν πήρε πίσω η ΕΕ ήταν ο «μηχανισμός διαφάνειας κι ελέγχου» για τις εξαγωγές εμβολίων από κράτη μέλη σε τρίτες χώρες. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού για όλους τους πολίτες της ΕΕ και να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα έλλειψη διαφάνειας των εξαγωγών εμβολίων εκτός ΕΕ, η Επιτροπή θέσπισε ένα μέτρο που απαιτεί οι εν λόγω εξαγωγές να υπόκεινται σε άδεια από κράτη μέλη. Επιπλέον, σύμφωνα με την Guardian, η ΕΕ πιέζει την AstraZeneca να διοχετεύσει στην ηπειρωτική Ευρώπη ποσότητες εμβολίων που παρασκευάζονται στη Μεγάλη Βρετανία.

 Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει ήδη πληρώσει στην AstraZeneca 300 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η Μεγάλη Βρετανία είχε κάνει την παραγγελία τα 3 μήνες νωρίτερα και θεωρεί ότι έχει προτεραιότητα στην προμήθεια εμβολίων. 

 Οι δηλώσεις 

 Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας ζήτησε «σαφήνεια και διαφάνεια» στην υπόθεση των καθυστερήσεων των παραδόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, κάνοντας λόγο για «πρόβλημα», εάν αποδειχθεί ότι η Βρετανία ευνοήθηκε. 

 «Πρόκειται για σοβαρές κατηγορίες, επομένως δεν γίνονται ελαφρά τη καρδία», σημείωσε ο Γάλλος υφυπουργός. «Δεν λέω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, όμως εάν είχαμε ένα πρόβλημα και ευνοούσαν άλλους προορισμούς, άλλες χώρες από εμάς, εκεί θα υπερασπιζόμασταν τα συμφέροντά μας», συμπλήρωσε, αναφέροντας πιθανές κυρώσεις, ήτοι την άρνηση να παραγγελθούν επιπλέον δόσεις από το εργαστήριο. 

 «Να προκρίνουμε τη διαφάνεια, να υψώσουμε τους τόνους, αυτό πρέπει να γίνει» , εκτιμά ο Κλεμάν Μπον, εμμένοντας στην αναγκαιότητα η ΕΕ να διατηρήσει μια ισχυρή κοινοτική πολιτική στο θέμα αυτό. «Θα υπερασπιστώ με νύχια και με δόντια αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο στην αγορά των εμβολίων», τόνισε.

 «Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν κάθε ευρωπαϊκή χώρα έκανε τα τηλεφωνήματά της για να διαπραγματευτεί τις δόσεις, δεν θα κερδίζαμε υποχρεωτικά από αυτόν τον ανταγωνισμό. Θα ήταν ο πόλεμος στην Ευρώπη, ενδεχομένως ακόμη και κυριολεκτικά». 

 Από την πλευρά της, η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ έχει εγγυηθεί πως το Λονδίνο θα προμηθευτεί τα εμβόλια τα οποία έχει παραγγείλει μετά την αναγνώριση από τις Βρυξέλλες ότι ήταν λάθος να ενεργοποιήσει τη ρήτρα του Άρθρου 16 του Brexit για να περιορίσει τις εξαγωγές του εμβολίου κατά της Covid-19 από τα ιρλανδικά σύνορα στη Βρετανία, αφού η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αναταράξεις σε Βόρεια Ιρλανδία, Λονδίνο και Δουβλίνο. «Είναι ζωτικής σημασίας να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορα, αντιστεκόμαστε στον εθνικισμό των εμβολίων και στον προστατευτισμό...

Είμαστε ικανοποιημένοι που η ΕΕ παραδέχτηκε ότι η επίκληση του Άρθρου 16...ήταν ένα λάθος και δεν θα το ακολουθήσει αυτό», δήλωσε η Τρας στο Sky News. «Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε την υλοποίηση του προγράμματός μας. Έχουμε λάβει την διαβεβαίωση της ΕΕ ότι δεν θα διαταραχθούν οι προμήθειες των εμβολίων με βάση τα συμβόλαια», είπε... 

 Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: