31.1.21

Τα όπλα βγήκαν από την θήκη τους στη ΝΔ...


Πώς ο Σαμαράς και ο… Ερντογάν θα καθορίσουν πότε θα γίνουν οι εκλογές...

 Eγκαινιάζοντας έργα του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράζει λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις που τον εμφανίζουν... πολύ πιο δημοφιλή από τον Αλέξη Τσίπρα και με ασφαλή διαφορά 16 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 Μόνο που αν κοιτάξουμε και τις παλιότερες δημοσκοπήσεις η διαφορά αυτή που άλλοτε ήταν 20 μονάδες μικραίνει σε τέτοιο βαθμό που τις τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσιάζει η Αυγή: η κυβέρνηση βρίσκεται σε ραγδαία πτώση, οι δημοσκοπήσεις με το ζόρι και την μέθοδο της «εκτίμησης» παρουσιάζουν την Νέα Δημοκρατία να έχει τα ίδια ποσοστά με αυτά που πήρε στις εκλογές. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί όταν η αναπόφευκτη φθορά από την απογοήτευση των ψηφοφόρων της κυβέρνησης και προσωπικά του Μητσοτάκη φτάσει σε επίπεδα που η «ψαλίδα» μικρύνει απειλητικά για την «ηγεμονία» του ανέμελου Μωυσή. 

 Οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πάει σε πρόωρες εκλογές πριν συμβεί αυτό -αν είναι δυνατόν και τώρα, τον Ιούνιο ή το φθινόπωρο. Πολύ περισσότερο αφότου η «παρέμβαση» Σαμαρά στα εθνικά θέματα κάνει τις πρόωρες εκλογές αναπόφευκτες -καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- πρωθυπουργός υπό κηδεμονία. «Τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία». 

 Φαίνεται πως τις επόμενες εκλογές που θα καθορίσει ο …Ερντογάν ο αντίπαλος του Μητσοτάκη θα είναι ο Σαμαράς -ένας πολιτικός που για τον σύμβουλό του Χρύσανθο Λαζαρίδη αφότου παραιτήθηκε -παίρνοντας ποσοστά μεγαλύτερα στην ήττα από ό,τι στη νίκη- αποτελεί για το έθνος μας «χρυσή εφεδρεία». Για την Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα συμβεί τίποτα αν φτάσουν τα μνημόνια στη Βουλή και με απλά ελληνικά προτείνει στον Σαμαρά να κάτσει σπίτι του αν διαφωνεί -αλλιώς το ….κουβαδάκι του και σε άλλη παραλία. «Άλλωστε έχει παγίως αυτές τις απόψεις με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας».

 Η ευάλωτη αυτοδυναμία των 158 εδρών

 Προφανώς η ψηφοφορία αυτή στην Βουλή θα γίνει -με κομματική πειθαρχία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας- και οι συμφωνίες θα περάσουν με την …στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και κατά πάσα πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να μην έχει πια την αυτοδυναμία των 158 εδρών. Ο Αντώνης Σαμαράς, ως «εφεδρεία» της παράταξης μάλλον δεν είναι διατεθειμένος να «κάτσει σπίτι του» αφού «οι διερευνητικές επαφές με την Αγκυρα «ακυρώνουν» πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία και «μας ζητάνε να παραιτηθούμε εξαρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο».

 «Με απλά λόγια: Εμείς, με το συνυποσχετικό, να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα… του τοπογράφου μηχανικού». Με λίγα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει την …έγκριση του πρώην πρωθυπουργού για να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και πολύ περισσότερο για συνυποσχετικό για την Χάγη και θα βρεθεί σύντομα σε ρήξη με τον άνθρωπο που τον έκανε υπουργό, πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό. 

 Καλύτερα όμως τα είπε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης σε εκπομπή του “Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών” στο YouTube: “Σήμερα έχουμε Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά”. Ας ρωτήσει ο κύριος Γεραπετρίτης-γιατί τότε ήταν στο Ποτάμι και δεν ήξερε- πώς βγήκε ο Μητσοτάκης αρχηγός της ΝΔ. Επειδή είναι έξυπνος άνθρωπος και θα έχει ρωτήσει, θα ξέρει ότι ο Σαμαράς δεν εκβιάζει. Αυτά στο Ποτάμι ίσως να συνηθιζόταν, στη ΝΔ δεν…”.

 Και για την Ντόρα: «Η μία θέλει να δώσουμε το Καστελόριζο για να σώσουμε τα άλλα. Να τους δώσουμε λοιπόν μια τεράστια περιοχή ΑΟΖ που έχει πράγματα από κάτω, για να πάρουμε το Αιγαίο. Α, δεν στο δίνουν και το Αιγαίο. Καλύτερα να μην μιλάς, αν δεν έχεις να πεις τίποτα”. Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Επικρατείας πως «όταν μιλούμε για τον σημερινό πρωθυπουργό που θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι η συνήθης πολιτική φυσιογνωμία -είναι ένας άνθρωπος με πολύ ισχυρή προσωπικότητα ο οποίος στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται, δεν θα προσμετρήσει οποιαδήποτε θυσία, δεν θα συνυπολογίσει το κόστος και θα προχωρήσει ακόμη ακόμη και αν αυτό δεν είναι εκείνο το οποίο αρέσει στον πολύ κόσμο. Άρα δεν εκβιάζεται, δεν φοβάται, προχωράει με την κρίση του και την άποψή του».

 Ο Μητσοτάκης και ο …Διάβολος 

 Η αλήθεια είναι πως αν κρίνουμε από τον ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης αν δεν εκβιάζεται ακούει πάντως τον πρώην πρωθυπουργό και όχι αυτούς που προτείνουν να τον …διαγράψει. Τα όπλα όμως στη Νέα Δημοκρατία βγήκαν από την θήκη τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει αποφάσεις μπροστά στην ανοιχτή απειλή πως ο πρώην πρωθυπουργός θα ανατρέψει -και πάλι!- μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ό,τι φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φοβάται.

 Ό, τι δεν εκβιάζεται θα φανεί τις επόμενες βδομάδες αφού κάποτε θα φέρει στη Βουλή την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία ρισκάροντας την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας ή πηγαίνοντας σε εκλογές, πάλι ρισκάροντας ότι θα βγει από αυτές νικητής με μια κοινοβουλευτική ομάδα που θα ελέγχει απόλυτα και χωρίς την κηδεμονία Σαμαρά. 

 Μόνο που ενδέχεται να προκύψει ως τότε κόμμα πραγματικά «δεξιό» κι όχι κεντροδεξιό -όπως λέει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης- και οι εκλογές με απλή αναλογική να οδηγήσουν σε… προοδευτική διακυβέρνηση. Δύσκολο, αλλά ενδεχόμενο, αφού συνήθως στις εκλογές -παρά τα όσα λένε οι δημοσκοπήσεις έχουμε εκπλήξεις. 

 Πολύ εύκολα ο Μητσοτάκης από αουτσάιντερ στην κούρσα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας βγήκε νικητής, αφού πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο, και όπως φαίνεται εκείνος τώρα του ζητά να τηρήσει το συμβόλαιο, αλλιώς θα τον ανατρέψει... 

 Νίκος Λακόπουλος 

 Πηγή:anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: