31.1.21

Με φόβους για έξαρση της πανδημίας ανοίγουν ξανά Γυμνάσια και Λύκεια...


Το κουδούνι θα ξαναχτυπήσει τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, έπειτα από... 
αρκετούς μήνες υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που είχαν υιοθετηθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία συνεχίζει πάντως την εξάπλωσή της στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» –μεταξύ των οποίων και η Αττική– δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης τα Λύκεια, αλλά μόνο τα Γυμνάσια. 

Το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων αποτέλεσε μια προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί την επιστροφή στην «κανονικότητα», προκειμένου να πείσει ότι η διαχείρισή της στο θέμα της πανδημίας είναι επιτυχημένη. Ωστόσο, η νέα άνοδος στα ημερήσια κρούσματα και η σχεδόν σταθεροποίηση του αριθμού των διασωληνώσεων οδήγησαν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να εξετάσουν εκ νέου τα δεδομένα και τελικά να αποφασιστεί όχι μόνο ο διαχωρισμός της Ελλάδας σε δύο επίπεδα κινδύνου, αλλά και η υιοθέτηση νέων περιοριστικών μέτρων (μεταξύ των οποίων και η συνέχιση της τηλεκπαίδευσης στα Λύκεια, στις «κόκκινες» περιοχές). Την ίδια στιγμή, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί δείχνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, χωρίς να αποκλείουν νέα έξαρση της νόσου Covid-19. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως ενδέχεται να λάβουν περαιτέρω μέτρα, μεταξύ των οποίων να προχωρήσουν σε νέο «λουκέτο» στα σχολεία της χώρας. 

Η κυβέρνηση, λοιπόν, συνεχίζει στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» –με «μέτρα-ακορντεόν» και συνεχείς παλινωδίες– που ωστόσο δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική, καθώς αφενός η υπομονή των πολιτών δοκιμάζεται συνεχώς, αφετέρου η χώρα βρίσκεται επί πολλούς μήνες υπό καθεστώς περιορισμών, χωρίς μάλιστα ορατή προοπτική για να απαλλαγεί από τα μέτρα και τις απαγορεύσεις. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα σχολεία ανοίγουν ξανά περίπου όπως είχαν κλείσει, δηλαδή χωρίς η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει στην εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων προστασίας που θα μπορούσαν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, όπως είναι –για παράδειγμα – τα ολιγομελή τμήματα, οι προσλήψεις επιπλέον καθηγητών και τα μαζικά τεστ στα σχολικά συγκροτήματα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: