31.1.21

Οι πατέντες για τα εμβόλια πάνω από την υγεία των Ευρωπαίων...

 

 Οι χείμαρροι των «σωτήριων» εμβολίων που μας έταζαν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, αναπαράγοντας τις δηλώσεις των κολοσσών του φαρμάκου από το περασμένο καλοκαίρι, δεν... ξεχύθηκαν τελικά. Αντ’ αυτών, πέφτουν βασανιστικά αργά κάποιες σταγόνες ανοσίας, ενώ έχουμε ποταμούς σχεδιασμών για την περιβόητη «ελευθερία» των κοινωνιών από τον ιό.

Η φτώχεια –σε...

δόσεις εμβολίων– φέρνει γκρίνια. Η Ισπανία και η Τσεχία ανακοίνωσαν ότι ήδη ξέμειναν. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τουίταρε ότι «ακόμη έχουμε μπροστά μας 10 δύσκολες εβδομάδες με ελλείψεις εμβολίων». Εδώ, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει το προφανές: «όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας τόσα θα γίνονται».


Η Ε.Ε. προσπαθεί να δείξει ότι έχει τον έλεγχο, ότι είναι σε θέση ισχύος, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε. Τα βάζει, για τα μάτια του κόσμου, με τους γίγαντες του φαρμάκου που αλωνίζουν με την ανοχή της. Το τρίξιμο των δοντιών ή οι επικλήσεις στο συναίσθημα ποσώς αγγίζουν τις φαρμακευτικές, ούτε τις μετακινούν από τον στόχο τους που είναι το κέρδος.

Η πρόταση

Από την αρχή της πανδημίας, η Κόστα Ρίκα πρότεινε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας τεχνολογίας που στοχεύει στην άρση των εμποδίων πρόσβασης σε αποτελεσματικά εμβόλια, φάρμακα και άλλα προϊόντα υγείας κατά του Covid-19, την οποία υιοθέτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και στηρίζει σταθερά η Ευρωπαϊκή Αριστερά.


Η απαίτηση τα εμβόλια να γίνουν δημόσιο αγαθό επανέρχεται ορμητικά στο προσκήνιο, με τη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον κορονοϊό να την περιλαμβάνει στο πρόσφατο ψήφισμά της. Σύμφωνα με δημοσίευση στο κορυφαίο «Journal of Law and the Biosciences» («J Law Biosci», Ιαν.-Ιούν. 2020, Muhammad Zaheer Abbas), «είναι σαφές από την εμπειρία ήδη υπαρχουσών παγκόσμιων πλατφορμών [...] ότι είναι πολύ ρεαλιστική και πρακτικά εφικτή (σ.σ. η πρόταση)» και η εφαρμογή της «προς όφελος ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας που περιμένει απεγνωσμένα ένα ασφαλές, ισχυρό, προσιτό και καθολικά διαθέσιμο εμβόλιο κορονοϊού και άλλες απαραίτητες τεχνολογίες υγείας, πρώτης προτεραιότητας».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο από τη Ντάνι Βέργου, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: