30.1.21

Εκ των προτέρων η υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας...


...τον Φεβρουάριο... 

 Συνεχίζεται και τον Φεβρουάριο η διαδικασία αναστολής συμβάσεων εργασίας στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις. Ωστόσο οι επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα αυτό για ακόμη ένα μήνα θα πρέπει να... κάνουν εκ των προτέρων υποβολή των εντύπων μεταβολής κατάστασης του προσωπικού τους στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για όλες τις περιπτώσεις. 

 Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η διαδικασία δήλωσης των αναστολών εκ μέρους των εργοδοτών (κατά τα πρότυπα της λίστας ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Ιανουαρίου) τροποποιείται και καθίσταται προαναγγελτική, με βάση την εμπειρία των τελευταίων μηνών και με στόχο την πιο ορθολογική λειτουργία του συστήματος.

 Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν: 

 Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Ειδικά, όμως, για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των λογιστών, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού. 

Η προαναγγελία μπορεί να αφορά είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο το μήνα. 

Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως. 

Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής. 

Υπογραμμίζεται ότι, σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας, η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: