31.1.21

Η παραπληροφόρηση είναι βιομηχανία...




«Κυβερνητικές υπηρεσίες, πολιτικά κόμματα και ιδιωτικές εταιρείες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση της πολιτικής προπαγάνδας, ρυπαίνοντας το ψηφιακό οικοσύστημα πληροφοριών και καταστέλλοντας την ελευθερία τού λόγου και την ελευθερία τού τύπου». 
Αυτά αναφέρονται σε... έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχετικά με τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. «Η παραπληροφόρηση έχει αποκτήσει περισσότερο επαγγελματική διάσταση και παράγεται πλέον σε βιομηχανική κλίμακα» επισημαίνει στην έκθεση ο καθηγητής και διευθυντής τού Ινστιτούτου τού Διαδικτύου της Οξφόρδης Φίλιπ Χάουαρντ.

Σε άρθρο του Κώστα Θερμογιάννη, που δημοσιεύεται στη σελίδα του (thermoyiannis.gr), αναφέρεται ότι «στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα και σημειώνεται πως στη χώρα μας η παραπληροφόρηση προέρχεται από την κυβέρνηση, από κόμματα και πολιτικούς, αλλά και από προσωπικότητες με ισχυρή επιρροή στα κοινωνικά δίκτυα. Αν μη τι άλλο, μιας και το φαινόμενο πια έχει αρχίσει και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, ο εικοστός πρώτος αιώνας κινδυνεύει ίσως να χαρακτηριστεί ως ο χρυσός αιώνας της κοινωνικής χειραγώγησης»

Το άρθρο, που μεταφέρει στοιχεία της έκθεσης της Οξφόρδης, αναφέρει: «Σε μια σύγχρονη εκδοχή τους, οι αρένες τού κόσμου σήμερα είναι γεμάτες με πολίτες που δεν αναζητούν πλέον την ορθή και πολύπλευρη ενημέρωση, ούτε καν τη διασταυρωμένη πληροφορία αλλά αρκούνται στις εντυπώσεις! Εντυπώσεις που εύκολα πια, με τα εργαλεία και τις τεχνικές που έχει αναπτύξει η βιομηχανία τής παραπληροφόρησης, είναι στη διάθεση οποιουδήποτε έχει τη δυνατότητα να τις αγοράσει. Διότι πια, οι εντυπώσεις δεν κερδίζονται αλλά αγοράζονται! Μια βιομηχανία, η οποία σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση, είχε κατά το έτος 2020 κύκλο εργασιών πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια προερχόμενα από κόμματα και κυβερνήσεις».

Δείτε εδώ ολόκληρο το άρθρο.

πηγη  harddog-sport.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: