31.1.21

«Σφαγή» για ενα θεματικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας!...



Τι κρύβεται πίσω από την καθυστέρηση του DVB-T2

Κανένα σχέδιο λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού θεματικού περιεχομένου δεν μπορεί να προχωρήσει αυτήν τη χρονιά. Παρά τα όσα φημολογούνται και λέγονται, ο... διαθέσιμος χώρος τηλεοπτικών συχνοτήτων που έχει ο ιδιώτης πάροχος της Digea φθάνει για ένα μόνο θεματικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας. Αιτία είναι η περίεργη καθυστέρηση μετάβασης στην τεχνολογία κωδικοποίησης DVB-T2, στην οποία έχουν προχωρήσει ήδη σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Digea, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει στην εκπομπή υψηλής ευκρίνειας μετά το τέλος της δεύτερης ψηφιακής μετάβασης, τον Σεπτέμβριο του 2021, αν όμως δεν υιοθετήσει το μοντέλο DVB-T2 στις τρεις πολυπλεξίες που διαθέτει υπάρχει χώρος μόνο για έναν ακόμη πανελλαδικό σταθμό θεματικού χαρακτήρα. Υπό αυτό το πρίσμα, το Μακεδονία ΤV του Ομίλου ΑΝΤ1 θα παραμείνει για ένα – δύο χρόνια ακόμη το μοναδικό πανελλαδικό θεματικό κανάλι. Με τη διάταξη που πρόσθεσε στο σχέδιο νόμου ο Στέλιος Πέτσας το Μακεδονία TV συνεχίζει να θεωρείται θεματικό κανάλι γενικής στόχευσης, προσθέτοντας όμως και ειδήσεις. Εκτός κι αν αυτό αλλάξει.

Την κατάσταση αυτή γνωρίζουν πολύ καλά στο Μαξίμου και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμιά βιασύνη να προχωρήσει η τηλεοπτική αδειοδότηση των 3 + 1 τηλεοπτικών αδειών θεματικού περιεχομένου.

«Δεν βγαίνουν» οι περιφερειακές άδειες

Πρόβλημα υπάρχει και με τις περιφερειακές άδειες για την Αττική, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Η κυβέρνηση, το προηγούμενο διάστημα, διέρρεε πως θα προχωρήσει πρώτα στις περιφερειακές άδειες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο πάροχος δικτύου της Digea μέχρι και σήμερα δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για την ένταξη ραδιοφωνικών σταθμών στις τρεις πολυπλεξίες, κάτι που έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια η ΕΡΤ.

mediagr.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: