30.1.21

H Πορτογαλία εκπέμπει S.O.S...

Τελειώνουν οι άδειες κλίνες ΜΕΘ....
Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκονται τα νοσοκομεία της Πορτογαλίας, καθώς οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας υπάρχουν μόνο επτά κενές κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19.

H... ιβηρική χώρα έχει χτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου εδώ και μερικές ημέρες, με τις υγειονομικές αρχές να στείλουν πλέον ορισμένους βαριά ασθενείς σε νησιά της χώρας. Με τις κλίνες στην ενδοχώρα της Πορτογαλίας να εξαντλούνται, τρεις ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα φροντίδα, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από τη Λισαβόνα στην νήσο Μαδέρα χθες, όπου το σύστημα υγείας υφίσταται μικρότερη πίεση.

Η κυβέρνηση έχει αποδώσει την αύξηση των κρουσμάτων στην απόφαση για χαλάρωση των περιορισμών στη διάρκεια των Χριστουγέννων και την ταχύτητα εξάπλωσής τους στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία. Σύμφωνα με τις αρχές, σχεδόν οι μισές από τις νέες μολύνσεις οφείλονται στη βρετανική παραλλαγή, με την κατάσταση στην πρωτεύουσα να είναι οριακή.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, από τις 850 κλίνες ΜΕΘ που προορίζονται για ασθενείς με COVID-19 στην ηπειρωτική χώρα, οι 843 είναι κατειλημμένες. Η χώρα αυτή των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει επιπλέον 420 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς που πάσχουν από άλλες νόσους.

Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ανήλθε σε 12.435, μειωμένος δηλαδή σε σχέση με τον αριθμό ρεκόρ της Πέμπτης, ενώ σημειώθηκαν και 293 θάνατοι. Η Πορτογαλία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει συνολικά 12.179 θανάτους από COVID-19 και 711.018 κρούσματα κορονοϊού, ενώ έχει τον υψηλότερο μέσο όρο κατά κεφαλήν κρουσμάτων και θανάτων επταημέρου σε όλο τον κόσμο (σύμφωνα με το www.ourworldindata.org).

Δεν υπάρχουν σχόλια: