1.2.19

Θετική πρωτοβουλία...

Εδώ και περίπου μία δεκαετία το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε ανοιχτή κρίση. Από τις εκλογές του 2012 και μετά αυτή η κρίση απέκτησε τα χαρακτηριστικά της...
έντονης ρευστότητας.

Τίποτε δεν έμοιαζε πλέον σταθερό. Οι ψηφοφόροι άρχισαν μαζικά και με ευκολία να μετακινούνται από τα κόμματα που σταθερά ψήφιζαν σε άλλους ή νέους πολιτικούς σχηματισμούς.

Την ίδια ώρα παραδοσιακά κόμματα γνώριζαν τη διάσπαση ή συρρικνώνονταν και νέα κόμματα δημιουργούνταν. Στις εκλογές του 2015 αναδείχτηκε κυβερνητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που οποίου λίγα χρόνια πριν το ποσοστό δεν έφτανε το 5% του εκλογικού σώματος.

Ηταν απολύτως λογικό και αναμενόμενο η οικονομική κρίση να προκαλέσει πολιτική κρίση και αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Η αναμόρφωση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πολιτικό σύστημα δεν έχει σταθεροποιηθεί και η πολιτική ρευστότητα είναι παρούσα.

Μια ματιά αν ρίξει κανείς σε όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στα μικρότερα κόμματα είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει τη διαπίστωση αυτή.

Τα φαινόμενα πολιτικής ρευστότητας δεν αναμένεται να κοπάσουν γρήγορα και σίγουρα θα ενταθούν ώς τις εκλογές. Αυτή η κινητικότητα όμως δημιουργεί ένα πρόβλημα όσο διαρκεί η θητεία αυτής της Βουλής.

Βουλευτές φεύγουν από το ένα κόμμα και πάνε σε άλλο ή ανεξαρτητοποιούνται. Μικρά κόμματα που είχαν συγκροτημένες κοινοβουλευτικές ομάδες, δηλαδή από πέντε και πάνω βουλευτές, χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν αυτή την αναγνώριση στη Βουλή και τα δικαιώματα που τους δίνει ο κανονισμός της.

Στο δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα αναγνωρίζεται πλήρως η ελευθερία συνείδησης του βουλευτή. Ωστόσο όταν ένα κόμμα, λόγω μετακινήσεων, βρεθεί με λιγότερους βουλευτές από όσους ανέδειξε στις εκλογές, προκύπτει ευθέως μια αναντιστοιχία λαϊκής θέλησης, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές, και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Οταν μάλιστα αυτό οδηγεί σε στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων για κόμματα και τους αρχηγούς τους, τότε αναμφίβολα υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση σκέφτεται να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα με τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ώστε οι πολιτικοί αρχηγοί που εκλέχτηκαν βουλευτές με αυτή την ιδιότητα να μη χάνουν τα δικαιώματα με τα οποία τους ανέδειξε ο λαός. Η πρωτοβουλία στη σύλληψή της είναι θετική. Ελπίζουμε και η κατάληξή της...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: