28.2.19

Ανοίγει ο δρόμος για την κλήση πολιτικών...

...ως υπόπτων στην υπόθεση Novartis...

Ποινικές εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis θα πυροδοτήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες το πρώτο πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που πλέον βρίσκεται στα χέρια των Εισαγγελέων Διαφθοράς, όπως άλλωστε σας ενημέρωσε από χθες το nonews-news.

Το πρώτο πόρισμα αριθμεί 3.000 σελίδες και καλύπτει ένα μόνο μέρος από το σκέλος της υπόθεσης, αυτό που αφορά τη λεγόμενη τιμολόγηση φαρμάκων για μία περίοδο από το 2006 έως το 2014 με τα...
περισσότερα ωστόσο από αυτά, να αφορούν τη διετία 2012-2014. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου, το ογκωδέστατο πόρισμα των Ελεγκτών καλύπτει μία τεράστια έρευνα στοιχείων και συγκρίσεων για μόνο πέντε φάρμακα της ελεγχόμενης εταιρίας και την τιμολόγηση τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω σκευάσματα ανήκουν στα ιδιαίτερα ακριβά, με κόστος που ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ, για καρκινοπαθείς ή για ασθενείς με σοβαρά θέματα όρασης.

Τα ευρήματα των ελεγκτών, αφού μελετηθούν από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, θα δρομολογήσουν τις επόμενες τους κινήσεις που όπως αναμένεται θα φέρουν ενώπιον τους για εξηγήσεις συγκεκριμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα, 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα πρόσωπα για τα οποία οι Εισαγγελείς έχουν ενδείξεις είναι και κάποιοι πολιτικοί, από τους δέκα ερευνώμενους, γεγονός που δρομολογεί την κλήτευση τους σε εξηγήσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς ώστε να καταθέσουν ανωμοτί με ερευνώμενο αδίκημα τη δωροδοκία.

Παράλληλα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως για κάποιους από τους ερευνώμενους πολιτικούς, η παράδοση του επίμαχου πορίσματος των Ελεγκτών θα αποτελέσει και το τέλος της όλης διαδικασίας ελέγχου τους, καθώς δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος τους και έτσι αναμένεται οι Εισαγγελείς να ζητήσουν την αρχειοθέτηση της δικογραφίας γι' αυτούς.

Το ογκώδες υλικό που συνέλεξαν οι Ελεγκτές, που εποπτεύονται από την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, φέρεται να περιέχει εκατοντάδες στοιχεία από πολλές πηγές, όπως τον ΕΟΦ αλλά και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες κρατικών λειτουργών. Οι εκτιμήσεις των Ελεγκτών για το θέμα της τιμολόγησης ή υπερτιμολόγησης συγκεκριμένων φαρμάκων θα βοηθήσουν την Εισαγγελία Διαφθοράς όχι μόνο να αποδώσει ποινικές ευθύνες, όπου απαιτείται, αλλά και να προχωρήσει σε μία πρώτη πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση της ζημιάς του Δημοσίου από την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία ανεπίσημα ακόμα εκτιμάται σε πολλά δισ. ευρώ.

Παπασπύρου: Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο 

Για την παράδοση του πρώτου πορίσματος για τη Novartis στον εισαγγελέα, η οποία έγινε την περασμένη Δευτέρα, μίλησε στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Απευθείας» (Μ. Μιχελιδάκη, Ν. Μερτζάνης, Κ. Λασκαράτος) η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Παπασπύρου, «τη Δευτέρα οι επιθεωρητές, με παρουσία και του επόπτη αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Μπρακουμάτσου παρουσίασαν το πόρισμα στους εισαγγελείς. Αυτό ήταν το πρώτο πόρισμα, ένα τμηματικό πόρισμα που απαρτίζεται από 3.000 σελίδες περίπου».

Η κ. Παπασπύρου αφού χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πόρισμα «πολύ σοβαρή δουλειά» δήλωσε ότι η ίδια δεν γνωρίζει το περιεχόμενο, καθώς δεν υπογράφει το πόρισμα μόνο το διαβιβάζει.

Ερωτηθείσα για το ποια και πόση είναι η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο, η κ. Παπασπύρου τόνισε ότι αυτά θα βγουν στο τέλος όταν παρουσιαστούν όλα τα πορίσματα. Επίσης τόνισε ότι η έρευνα που κάνει η επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης αφορά δημοσίους υπαλλήλους και διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει η ίδια εάν προκύπτουν ή όχι ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.

«Αυτά», όπως είπε, «τα γνωρίζουν οι εισαγγελείς οι οποίοι και ξέρουν ακριβώς τι έχει γίνει γιατί συνεργάζονταν με τους επιθεωρητές».

Τέλος για το ΚΕΕΛΠΝΟ η κ. Παπασπύρου σημείωσε ότι και εκεί είναι πολλά τα πορίσματα και σημείωσε ότι σε λίγο καιρό θα βγει και το δεύτερο πόρισμα...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: