28.2.19

Τρίτο απαλλακτικό βούλευμα...



...εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου...

Σε απαλλακτική κρίση οδηγήθηκε για τρίτη φορά το Συμβούλιο Εφετών, με βούλευμα που εξέδωσε για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, σχετικά με την υπόθεση της...
αποτύπωσης του αναθεωρημένου δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009.

Το Συμβούλιο δεν υιοθέτησε την εισήγηση του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών, Στέλιου Κωσταρέλου, ο οποίος έκρινε ότι ο καθηγητής, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, πρέπει να δικαστεί για το κακούργημα της ψευδούς βεβαιώσεως. Οι εφέτες με το βούλευμα τους αποφαίνονται ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα που έχει αποδοθεί στον κ. Γεωργίου.

Η δικογραφία για τον καθηγητή Γεωργίου, που έχει επιστρέψει τρεις φορές σε Συμβούλια Εφετών μετά από δύο αναιρέσεις του Αρείου Πάγου σε δύο απαλλακτικά βουλεύματα, αφορά τις καταγγελίες των πρώην μελών της Στατιστικής Αρχή, Ζωής Γεωργαντά και Νικόλαου Λογοθέτη. Κατά τους δύο καταγγέλλοντες, ο κ. Γεωργίου με δύο ακόμη συγκατηγορουμένούς του, στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, και σε συνεννόηση με την ευρωπαϊκή Αρχή, παραποίησαν το φθινόπωρο του 2010 τα οικονομικά στοιχεία, ώστε κατά την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, αυτό να εμφανιστεί διογκωμένο από 12% στο 15,4% επί του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, για την αλλοίωση των στοιχείων του χρέους χρησιμοποιήθηκε μη αποδεκτή μεθοδολογία, με σκοπό να οδηγηθεί η χώρα στην ένταξή της σε μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το παρόν, τρίτο βούλευμα, εκδόθηκε μετά την αναίρεση που άσκησε την περασμένη άνοιξη το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, στο προηγούμενο, δεύτερο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Η πλευρά του κ. Γεωργίου υποστηρίζει ότι η μεθοδολογία προσμέτρησης του επίμαχου ελλείμματος του 2009, έγινε σε τήρηση ευρωπαϊκών όρων.  Επισημαίνει επίσης, ότι το ύψος του ελλείμματος του 2009 είναι αποδεκτό από την παρούσα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς με βάση αυτό έχουν ήδη υπογραφεί με τους εταίρους τρεις δανειακές συμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: