27.2.19

Μαύρα σύννεφα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές...

Νεφέλη Λυγερού

Το κλίμα που επικρατεί εδώ και ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι κλίμα ήττας. Η γκρίνια, οι...
διαφωνίες και η κατήφεια, όπως είναι φυσικό, μεταφέρονται από το πρωθυπουργικό επιτελείο, στην Κουμουνδούρου και εν συνεχεία στους υποψηφίους και στις ομάδες τους. Τα πρόσωπα που με πίεση των κομματικών επέλεξε ο πρωθυπουργός εμφανίζονται τελευταία και καταϊδρωμένα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να χάνει ερείσματα στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να τρέχει να προλάβει επώδυνη ήττα σε περιφέρειες και δήμους. Παρ’ όλα αυτά είναι νωρίς και βέβαια δεν έχουν πρόθεση να πετάξουν λευκή πετσέτα. Το σχέδιο που εκπόνησαν και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες, ελπίζουν ότι θα αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι το παιχνίδι δεν μπορεί να γυρίσει, αλλά τουλάχιστον θέλουν να εξασφαλιστεί ότι οι κομματικοί υποψήφιοι θα πάνε στο β’ γύρο.


Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που λαμβάνουν κατά κύριο λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα και η Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλοι υποψήφιοι σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους έχουν πανικοβάλει το Μέγαρο Μαξίμου. Αρχικά, η εντολή του πρωθυπουργού προς τους πάντες είναι ότι όλοι, ανεξάρτητα από ποια θέση είχαν εκφράσει, οφείλουν να στηρίξουν μέχρι τέλους τις επιλογές, έστω κι αν το αποτέλεσμα προδιαγράφεται απογοητευτικό.

Η οδηγία αυτή έχει να κάνει και με τις παρασκηνιακές διαφορές μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Κουμουνδούρου που ανέδειξε και ενέτεινε η διαδικασία αυτή. Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως «τώρα δεν είναι η στιγμή για κόντρες. Ο απολογισμός θα γίνει μετά την εκλογική αναμέτρηση. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι».

Το επόμενο βήμα, μετά την αποκατάσταση της τάξης στο εσωτερικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχυθούν όσο γίνεται οι τοπικές οργανώσεις, πραγματοποιώντας, έστω και καθυστερημένα, άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε βαριές κουβέντες για την Κουμουνδούρου, Κατηγορούν την ηγεσία του κομματικού μηχανισμού ότι κάνει ασκήσεις ιδεολογικής καθαρότητας με αποτέλεσμα να έχει αποκοπεί από την κοινωνία, εάν ποτέ ήταν συνδεδεμένη. Πυρά δέχεται και ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς η μετακίνηση του στη γραμματεία του κόμματος έγινε ακριβώς για να μπορέσει να αναδιοργανώσει τον κομματικό μηχανισμό και να δώσει πνοή στον επικείμενο προεκλογικό αγώνα.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθεί να σώσει την κατάσταση, ενεργοποιώντας το αντιδεξιό σύνδρομο των κεντροαριστερών και κεντρώων ψηφοφόρων. Να πάει στις κάλπες, δηλαδή, με το αφήγημα των “προοδευτικών δυνάμεων”. Πιστεύουν πως έτσι, ακόμα και οι υποψήφιοι που ως πρόσωπα δεν τραβάνε, θα ενισχυθούν. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, θα δώσει και τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με αντιδεξιά σημαία, όπως εξάλλου και τη μάχη των εθνικών εκλογών. Στόχος η είσοδος στον δεύτερο γύρο και στη συνέχεια η συσπείρωση όλων των αντιδεξιών με τη ρητορική του προοδευτικού μετώπου.

Τα τραύματα των «Πρεσπών»
Παρά τους παραπάνω σχεδιασμούς, όμως, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα, ειδικά στη Μακεδονία και ευρύτερα στη βόρεια Ελλάδα. Η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Χρήστος Γιαννούλης κατά πάσα πιθανότητα θα το πληρώσουν κι αυτοί στην κάλπη. Η δυσαρέσκεια δεν θα εκφραστεί μόνο στις εθνικές εκλογές.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχει και ένα ακόμα πρόβλημα, το οποίο ελπίζουν να λύσουν στην Αθήνα, δίνοντας μία ώθηση ή τουλάχιστον βελτιώνοντας λίγο το κλίμα. Κομματικά στελέχη της περιοχής εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον ρόλο και τους χειρισμούς Μαξίμου του Χριστόφορου Βερναρδάκη. Ως αποτέλεσμα δεν είναι πολύ πρόθυμα να τα δώσουν όλα. Το βασικό τους παράπονο είναι ότι όλους τους προηγούμενους μήνες, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μετέτρεψε τον σχεδιασμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε one man show.

Τον κατηγορούν συγκεκριμένα ότι προχώρησε σε κινήσεις χωρίς να ενημερώνει κανέναν από την τοπική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία. Στην Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί γκρίνια για τις διαδικασίες. «Τα περισσότερα τα μάθαμε από τις εφημερίδες και την τηλεόραση», λένε. Η Κουμουνδούρου προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα, με τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη να παρεμβαίνει προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και να υψώσει το ηθικό.

Άσχημα και στην Αθήνα
Τα πράγματα στην Αθήνα δεν είναι καλύτερα. Τουναντίον! Μια συντριπτική ήττα του Ηλιόπουλου θα αποτελέσει πλήγμα για το ηγετικό προφίλ του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά. Δεν βοηθάει το γεγονός ότι πριν την ανακοίνωση του ονόματός του είχαν πραγματοποιηθεί διαρροές περί δυνατής υποψηφιότητας που δεν χάνει ποτέ. Αυτό πριν φάνε πόρτα από γνωστή προσωπικότητα. Μετά επελέγη ο κατά τα άλλα συμπαθής πρώην υφυπουργός Εργασίας, αλλά είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει απήχηση.

Η υποψηφιότητά του χωλαίνει. Ενώ είναι πολύ δημοφιλής και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και στο κόμμα, στην κοινωνία είναι άγνωστος και όπου έχει αναγνωρισιμότητα τον βρίσκουν άχρωμο. Οι δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει το Μέγαρο Μαξίμου το αποτυπώνουν καθαρά: δεν τραβάει. Για να ξεκολλήσει από τον πάτο έχει επιλεγεί ένα προεκλογικό δίλημμα-σύνθημα, που σκοπό έχει να αξιοποιήσει τη λαϊκή καταγωγή του: «Με το λαό ή με την ελίτ». Σ’ αυτό χτίζεται όλο το αφήγημα της προεκλογικής εκστρατείας του. Έτσι επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από τον Κώστα Μπακογιάννη (γιο του Παύλου Μπακογιάννη και της Ντόρας Μητσοτάκη) και από τον “αριστοκρατικής” καταγωγής Παύλο Γερουλάνο.

Για να περάσει το σύνθημα-δίλημμα έχει δοθεί εντολή να επιστρατευτεί όλος ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα με κάθε τρόπο. Τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να δούμε και εμφανίσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος με τον υποψήφιο δήμαρχο, με σκοπό οι βουλευτές να γνωρίσουν το Νάσο Ηλιόπουλο στο εκλογικό τους ακροατήριο. Να τον πάρουν δηλαδή από το χέρι για να τον συστήσουν στον κόσμο. Επιπλέον, από εδώ και στο εξής, θα δίνει το παρόν συνεχώς σε εκδηλώσεις, κυρίως σε εναλλακτικούς πολυχώρους της Αθήνας.

Το προφίλ που φιλοτεχνούν είναι αυτό του νέου και άφθαρτου, ο οποίος δεν διστάζει να έχει προσωπική επαφή με τους συμπολίτες του. Τέλος, τα βίντεο που έκαναν την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο και τρολάρουν την χαμηλή αναγνωσιμότητά του είναι μόνο η αρχή. Το επικοινωνιακό επιτελείο του ελπίζει να τα κάνει viral, να φέρει δηλαδή αποτέλεσμα με έξυπνο και φτηνό τρόπο.

Νέες ηλικίες
Στην περίπτωση της Κατερίνας Νοτοπούλου, το επιτελείο της εστιάζει κυρίως στις νέες ηλικίες και σε όσους ψηφοφόρους “αγοράζουν” εκλογικά ανανέωση και νεότητα. Παρ’ όλα αυτά, είναι αξιοσημείωτο ότι η νεαρή στην ηλικία υπουψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά στην ηλικιακή ομάδα 17-44, στην οποία θεωρητικά έπρεπε να έχει εκλογικό πλεονέκτημα.

Σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η υποψηφιότητά της, έχει τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση “Βόρεια Ελλάδα”. Πρωτοκλασάτα στελέχη έχουν κινητοποιηθεί και ήδη πραγματοποιούν επισκέψεις με στόχο την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο τυχαίες δεν ήταν η πρωτοβουλία ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να μιλήσει σε κομματική εκδήλωση στην Κατερίνη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Καβάλα. Ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Θεσσαλονίκη μέχρι τα τέλη του ερχόμενου μήνα, προκειμένου να τονώσει το ηθικό και με το πολιτικό βάρος του να ενισχύσει την εκλογική εμβέλεια των υποψηφίων του κόμματός του.

Μία ακόμα κίνηση είναι η προσπάθεια σύνδεσης της Κατερίνας Νοτοπούλου με πρόσωπα της συμπρωτεύουσας που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Για τον σκοπό αυτό έχουν προσεγγιστεί στελέχη με μακρά θητεία στο ΠΑΣΟΚ της συμπρωτεύουσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τραπέζι στην πλατεία Άθωνος, αποτελούμενο από επώνυμους “πράσινους” έδωσαν το παρόν και η υποψήφια δήμαρχος Κατερίνα Νοτοπούλου και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Χρήστος Γιαννούλης. Όπως και να έχει η προσπάθεια συσπείρωσης, αλλά κυρίως ψαρέματος ψηφοφόρων σερβίρεται με το αφήγημα για τη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής πλειοψηφίας με πρόσωπα, φορείς και συλλογικότητες της πόλης...

slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: