27.2.19

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο...

την πρώτη μέρα της «Γαλάζιας Πατρίδας»...

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο σήμερα, πρώτη μέρα της μεγάλης διακλαδικής τους ασκήσεως με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα», κάτι...
σχετικώς αναμενόμενο από την ελληνική πλευρά που βρίσκεται σε μία αυξημένη ετοιμότητα, όπως είναι φυσικό, δια παν ενδεχόμενο.

Οι προκλήσεις αυτές, σήμερα τουλάχιστον «περιορίστηκαν» μόνο στον αέρα και όχι στη θάλασσα, αφού ναυτικές πηγές υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό σε αυτή τη φάση της ασκήσεως αφού τα συγκεντρωμένα πολεμικά πλοία των Ναυτικών Δυνάμεων της γείτονος και της Ακτοφυλακής, που ήταν συγκεντρωμένα στα λιμάνια-ναυστάθμους της Σμύρνης και του Αξαζ, έχουν εξέλθει σήμερα από αυτούς, αλλά περιορίζονται στις απαραίτητες προασκήσεις προτού αναπτυχθούν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο για να «παίξουν» τα διάφορα σενάρια της ασκήσεως.

Πιο συγκεκριμένα, στις σημερινές προκλήσεις των Τούρκων στον αέρα, και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, σήμερα, 2 σχηματισμoί, από τους οποίους ένα «ζευγάρι» τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, και άλλη μία τετράδα μαχητικών του ιδίου τύπου, καθώς και 3 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 των Ναυτικών Δυνάμεων της γείτονος, συνολικώς 9 αεροσκάφη, από τα οποία 2 F-16 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 6 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και 38 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), στις περιοχές του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Από τις προαναφερθείσες 38 παραβιάσεις του ΕΕΧ, οι 29 σημειώθηκαν από τα 3 αεροσκάφη CN-235 και οι υπόλοιπες 9 από τους σχηματισμούς των F-16.

Επίσης σημειώθηκαν 5 «εικονικές αερομαχίες» (εμπλοκές) με τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» της Ελληνικής αεραμύνης, που απογειώνονται, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις για να τα αναχαιτίσουν.

«Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και την πάγια πρακτική» σημειώνει το ΓΕΕΘΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: