28.2.19

Επιστροφή στη Βενεζουέλα σχεδιάζει ο Γκουαϊδό...



Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα του, παρά τις απειλές –μεταξύ άλλων και για φυλάκιση του– που...
δέχεται ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος είπε ότι σχεδιάζει να επεξεργαστεί τον τρόπο της επιστροφής του το Σαββατοκύριακο. Όπως είπε, την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Παραγουάη και ελπίζει ότι θα επιστρέφει στη Βενεζουέλα μέχρι τη Δευτέρα.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες είχε ανακοινώσει μέσω του Twitter ότι αναμένει "την επίσκεψη του αγαπητού φίλου, του προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, στο προεδρικό μέγαρο". Η Παραγουάη είναι μία από τις περίπου 50 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γκουαϊδό στην Μπραζίλια, απέκλεισε το ενδεχόμενο διαλόγου με την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αν δεν συμπεριληφθεί το ζήτημα των εκλογών. Η αντιπολίτευση, τόνισε, δεν επιδιώκει απλώς και μόνο "το τέλος του σφετερισμού" της εξουσίας αλλά και τη μετάβαση στη δημοκρατία.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον Μπολσονάρου, ο τελευταίος τον χαρακτήρισε "ελπίδα για την αποκατάσταση μιας ελεύθερης, δημοκρατικής και ευημερούσας Βενεζουέλας".

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναφερόμενος στις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του, ο Γκουαϊδό τις χαρακτήρισε απαραίτητες "ώστε να μη ληστέψουν τα πάντα στη Βενεζουέλα". Είπε επίσης ότι ο καθεστώς του Μαδούρο είναι αδύναμο, στερείται υποστήριξης εντός της χώρας αλλά δεν έχει και τη διεθνή αναγνώριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: