28.2.19

«Το διακύβευμα των ευρωεκλογών...



...αποκτά υπαρξιακό χαρακτήρα»...

Την ανάγκη η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της αληλεγγύης, της Ευρώπης των λαών, της συνεργασίας και της αναλογικής συμμετοχής στην...
ευθύνη και στα κοινά βάρη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά τον χαιρετισμό του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Ίσως είναι η πρώτη φορά που το διακύβευμα των ευρωεκλογών αποκτά καθαρό υπαρξιακό χαρακτήρα. Τα κλισέ 'απαντάμε με περισσότερη Ευρώπη' χρειάζονται νοηματοδότηση, ποια Ευρώπη θέλουμε. Η διατήρηση του status quo, η εμμονή στη λιτότητα και η δημιουργία μιας Ευρώπης-φρούριο δεν μπορούν να αποτελούν λύση. Η Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων θα έχει υπογράψει τη διάλυσή της, καθώς θα πρόκειται για μια Ευρώπη με νεοαποικιακά χαρακτηριστικά και ειδικές οικονομικές ζώνες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Σημείωσε επίσης πως «επιβάλλεται η δημιουργία των πιο πλατιών δημοκρατικών συγκλίσεων που θα λειτουργήσουν εν τέλει ως ανάχωμα στη μαύρη διεθνή του εθνικισμού και της ακροδεξιάς» και επισήμανε ότι «η εποχή των τεράτων βρίσκεται ενώπιον μας και δεν μπορεί παρά να μας επιτάσσει στο καθήκον της δημοκρατικής άμυνας κα της σύγκρουσης με τις δυνάμεις που την αντιστρατεύονται».

Τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, παρατήρησε ο κ. Βούτσης, «η Ευρώπη μοιάζει μουδιασμένη απέναντι σε ένα διεθνές περιβάλλον ρευστό και συνεχώς μεταλασσόμενο, καθώς η παρούσα φάση της παγκοσμιοποίησης γεννά ευκαιρίες, εισάγει στη νέα τεχνολογική επανάσταση, βοηθά στη συμμετοχή και την είσοδο στο προσκήνο μεγάλων χωρών και τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού, πλην όμως ταυτόχρονα δημιουργεί και γεννά πολλές ανισότητες, εγκυμονεί κινδύνους και νέες διεθνείς οικονομικές κρίσεις, ενώ αναπαράγονται εστίες και πηγές βίας με την ταυτόχρονη υποβάθμιση των διεθνών οργανισμών, του ΟΗΕ ιδιαίτερα και των διεθνών συνθηκών». 

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, έκανε λόγο για αποτυχία της Ευρώπης να την αντιμετωπίσει και να προετοιμαστεί για τα προσφυγικά ρεύματα του μέλλοντος, «που οδήγησε νομοτελειακά σε μια επιθετική εσωστρέφεια που πήρε τη μορφή της συγκρότησης περιφερειακών μπλοκ κρατών με σαφή αντιευρωπαϊκή προδιάθεση και ανάλογες πρακτικές». Η ηχηρή αδράνεια της Ευρώπης, προσέθεσε, «έφερε ξανά στο φως της ευρωπαϊκής ιστορίας τους σκελετούς του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, αντέταξε την ανάγκη μετά τις ευρωεκλογές να υπάρξει μια συνειδητοποίηση των πολιτικών ηγεσιών των δημοκρατικών κομμάτων και εκ παραλλήλου μια συλλογική αφύπνιση μέσα στο εκλογικό σώμα για το μέγεθος της επικινδυνότητας.

Καταλήγοντας στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας στο ζήτημα της συνανάπτυξης, της συνέργειας, κυρίως στον χώρο των Βλακανίων, τονίζοντας πως «με την άρση μιας εκκρεμότητας μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι μια προσφορά για την ίδια την ΕΕ, και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, που θα πιστωθεί και στη χώρα μας με ιστορική κλίμακα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: