27.2.19

Κάλπης σενάρια...

Μπορεί ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. να προκαλέσει... εθνικές εκλογές τον Μάιο; Το ερώτημα μοιάζει παράταιρο, η απάντηση ωστόσο θα μπορούσε να...
είναι καταφατική. Στο Μέγαρο Μαξίμου σταθμίζουν όλα τα δεδομένα και ανάμεσα στις στρατηγικές που αναλύονται είναι και εκείνες που θα πλήξουν τον αντίπαλο και θα «ρίξουν» τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τρόποι με τους οποίους θα αποδιοργανωθεί ο –κατά κοινή ομολογία– ισχυρός κομματικός μηχανισμός της Πειραιώς ανά την Ελλάδα. 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ένας τρόπος, αφού η απλή αναλογική έχει δημιουργήσει πληθώρα «γαλάζιων» ψηφοδελτίων ανά δήμο, δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρομεσαία –ακόμα και μικρά– στελέχη να θεωρούν πως με το νέο σύστημα θα μπορέσουν να έχουν ρόλο καταλύτη στις τοπικές πολιτικές εξελίξεις. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και με τις αυτοδιοικητικές, μπορεί να «αποκόψει» αυτή την πληθώρα στελεχών από τη μάχη των εθνικών εκλογών, καθώς θα τρέχουν για να εκλεγούν οι ίδιοι σε έναν εκλογικό στίβο, τον αυτοδιοικητικό, που εκ φύσεως δεν έχει ισχυρό κομματικό αποτύπωμα. «Ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. υποψήφιος δήμαρχος, που θέλει τοπικά και τη στήριξη φίλων του ΣΥΡΙΖΑ για να εκλεγεί, δεν θα δώσει αγώνα για τη Ν.Δ.», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος, αποτυπώνοντας γλαφυρά τη φιλοσοφία.

Προς τον Μάιο συντείνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» οι μετρήσεις που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα, πλην εκείνων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν αποκλίνουν ιδιαίτερα από τη διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσον έχει περιθώρια ανάκαμψης η κυβέρνηση. Μια τέτοια διαφορά, αν δεν μειωθεί –εκκρεμεί πάντως η σημαντική πρωτοβουλία της ρύθμισης των 120 δόσεων–, καθιστά απαγορευτικές τις κάλπες τον Οκτώβριο, καθώς ήδη από την επομένη των ευρωεκλογών ο κ. Μητσοτάκης θα μιλάει για μια κυβέρνηση χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση.

Υπάρχουν βεβαίως και οι οπτικές υπέρ του Οκτωβρίου, που επισήμως άλλωστε είναι η κεντρική γραμμή. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσαν να οδηγήσουν μόνο οι μελλοντικές δημοσκοπήσεις που ενδεχομένως θα δείξουν μια «διαχειρίσιμη» διαφορά, της τάξεως των 5 μονάδων, στις ευρωκάλπες.

Εσχάτως υπάρχει και σενάριο Ιουνίου, μια «συμβιβαστική λύση» μεταξύ των δύο βασικών πόλων. Το σενάριο αυτό προσβλέπει στο να δοθεί μια μεγάλη μάχη στις ευρωεκλογές, που ούτως ή άλλως λειτουργούν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για τη δυσαρέσκεια του κόσμου, και ακολούθως να προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές. Υπέρ του σεναρίου αυτού είναι και όσοι ποντάρουν στο εγχείρημα της Kεντροαριστεράς, σημειώνοντας πως όσο αργότερα μετατεθούν οι εθνικές εκλογές, τόσο περισσότερο θα εντείνονται οι διεργασίες στον χώρο και θα ενισχύεται η προσπάθεια του Τσίπρα για τη δημιουργία πόλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, χθες, με το πέρας της συνεδρίασης της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς εάν τον Μάιο θα έχουμε εκλογές, αρκέστηκε να πει πως «έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου και αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια μέρα». Οσον αφορά το θέμα της συνεδρίασης, το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνοντας πως «η Π.Γ. αποφάσισε ομοφώνως να εισηγηθεί προς την Κ.Ε. την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, ενόψει των επόμενων, κρίσιμων, ευρωπαϊκών εκλογών». Οσον αφορά πάντως την πιθανή επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές, κομματικές πηγές τόνιζαν πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα και οι ευρωκάλπες θα γίνουν κανονικά με σταυρό.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξαπέλυε επίθεση στη Ν.Δ. με αφορμή την καταδίκη του κ. Ν. Γεωργιάδη, πρώην βουλευτή της Ν.Δ., για παιδεραστία, κατηγορώντας τη Ν.Δ. πως είχε χαρακτηρίσει «πολιτική δίωξη» την παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη...

Kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: