28.2.19

Η Κομισιόν απαντάει...



...στη δυσφημιστική καμπάνια Όρμπαν...

Μια ολοκληρωμένη απάντηση στην καμπάνια της ουγγρικής κυβέρνησης κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...
συνέχεια χθεσινής απόφασης του Σώματος των Επιτρόπων.

Η κυβέρνηση του Βικτόρ Ορμπάν παρουσίασε μια αφίσα την περασμένη εβδομάδα που εμφάνιζε τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, κατηγορώντας τους ότι από κοινού προωθούν την παράνομη μετανάστευση στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η απάντηση προς την ουγγρική καμπάνια τιτλοφορείται "Έχεις δικαίωμα να γνωρίζεις τι σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες!" και στόχο έχει να αποκαταστήσει την "αλήθεια" για το τι κάνει η ΕΕ όσον αφορά το μεταναστευτικό. Ως εκ τούτου προσφέρονται συγκεκριμένες απαντήσεις σε επτά σημεία απέναντι στους ισχυρισμούς της ουγγρικής κυβέρνησης που, σύμφωνα με την Επιτροπή, "παραμορφώνουν την αλήθεια και επιδιώκουν να προβάλουν μια σκοτεινή εικόνα μιας μυστικής πλοκής" προκειμένου να έρθουν περισσότεροι μετανάστες στην Ευρώπη.

Εν προκειμένω η Επιτροπή σημείωνει ότι η επανεγκατάσταση προσφύγων σε κράτη-μέλη από χώρες εκτός ΕΕ είναι και θα είναι πάντα εθελοντική καθώς και ότι η ΕΕ δεν υποστηρίζει ούτε υπονομεύει την προστασία των εθνικών συνόρων.

Επίσης υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή δεν σκοπεύει να εισαγάγει ανθρωπιστικές θεωρήσεις, δεν συνεργάζεται με κανέναν οργανισμό ούτε παρέχει οικονομική βοήθεια προκειμένου να ενθαρρύνει την παράτυπη μετάστευση, αλλά μόνο βοηθά τους πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα.

Τέλος, η απάντηση της Επιτροπής ξεκαθαρίζει ότι τα κράτη-μέλη αποφασίζουν σε εθελοντική βάση εάν επιθυμούν να επιτρέψουν τη νόμιμη μετανάστευση εξειδικευμένου προσωπικού και ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σε καμία περίπτωση δε συνδέονται με την υποστήριξη ή την αποτροπή της μετανάστευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: