28.2.19

Διπλό μήνυμα Μοσκοβισί στην Αθήνα...

Το διπλό μήνυμα ότι η Ελλάδα οφείλει, για το δικό της συμφέρον, να ολοκληρώσει το σύνολο των 16 προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου και να βελτιώσει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη...
νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, μεταφέρει στις αποσκευές του ο Επίτροπος επί των οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος για άλλη μία φορά θα βρεθεί στην Αθήνα για επαφές υψηλού επιπέδου, αρχής γενομένης με τον Πρωθυπουργό. 

Πριν από την επίσκεψη, ο Πιέρ Μοσκοβισί, μίλησε σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε ερώτηση του real.gr επεσήμανε τα εξής: “αυτό θα πω στον Αλέξη Τσίπρα, ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να κλείσει”.

“Είναι πολιτικά σημαντικό να σταλεί στις αγορές το μήνυμα μιας θετικής εξέλιξης στο Eurogroup”, δήλωσε ο Επίτροπος και τόνισε ότι “θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που προκύπτουν από το νομοσχέδιο για το διάδοχο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας”.

Όπως εξήγησε η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μια εναλλακτική προσέγγιση για την προστασία των δανειοληπτών με πιο στοχευμένη βάση, έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά συνεχίζουν και υπάρχουν πηγές ανησυχίας. “Το συζητήσαμε ξανά και ξανά με τις ελληνικές Aρχές και ο στόχος είναι το νομοσχέδιο να μην έρχεται σε αντίθεση με την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα”, είπε. “Ανησυχούμε, διότι το σχήμα οφείλει να είναι προσωρινό, οφείλει να είναι περιορισμένο και αναθεωρηθεί ξανά στο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα και να ενισχύει την κουλτούρα πληρωμής των δανείων - αυτό είναι το πλέον σημαντικό ζήτημα που χρήζει επίλυσης”, τόνισε ο Επίτροπος.

To σκορ των προαπαιτούμενων:

-ο προϋπολογισμός υιοθετήθηκε (είναι σημαντικό γιατί είναι χρονιά προϋπολογισμού)

-προωθήθηκε η αναμόρφωση του συστήματος υγείας

-προχωρά αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί το σύστημα κεντρικών προμηθειών υγείας,

-προχωρά αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η κεντρική αδειοδότηση επενδύσεων,

-το στρατηγικό πλαίσιο της HCAP προχωρά

-προχώρησε η ΔΕΣΦΑ και η παραχώρηση του ΕΛ.Βενιζέλος,

-ολοκληρώθηκε η υπόθεση της επένδυσης στο πρώην “Eλληνικό”,

-ο στόχος της στελέχωσης της ΑΑΔΕ δεν έχει ολοκληρωθεί,

-ο στόχος της στελέχωσης του δημοσίου με γενικούς γραμματείς (0) και διευθυντές (19) δεν έχει ολοκληρωθεί και λείπουν στοιχεία

-δεν έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς - action plan …

-οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν δουλεύουν σωστά, οι τράπεζες επαναγοράζουν τα collateral,

-η συνεκτική κωδικοποίηση της νομοθεσίας συνεχίζεται,

-στελέχωση του HFSF, δεν έχει ολοκληρωθεί,

-δεν έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση της ΔΕΗ από τα λιγνιτικά εργοστάσια (η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση του ΔΕΕ - συνεχίζονται οι συζητήσεις με την DG COMP).

Προβληματισμοί:

-κόστος δικαστικών αποφάσεων,

-πληρωμή των arrears - ακόμα και όταν πληρώνονται τα δομικά εμπόδια παραμένουν

-σχέδια για προσλήψεις

-προβλήματα στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα,

-η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού,

-η διψήφια αύξηση του κατώτατου μισθού,

-ο φπα στα νησιά...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: