28.2.19

Die Welt: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει πολλά χρήματα...

«Υπερβολικά πολλά κόκκινα δάνεια και καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων: ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης η Ελλάδα παραμένει υπό τη στενή παρακολούθηση της ΕΕ. Εάν η...
Αθήνα δεν προσπαθήσει περισσότερο, τότε κινδυνεύει να χάσει πολλά χρήματα», επισημαίνει εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής Welt που αναφέρεται στην Β' έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν χθες Τετάρτη.

H εφημερίδα σχολιάζει ότι τα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού πέρσι ήταν η μοναδική καλή είδηση των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα. «[…] Από οικονομική σκοπιά τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο ήλπιζαν οι διεθνείς πιστωτές, οι οποίοι με δάνεια άνω των 260 δισεκατομμυρίων ευρώ έσωσαν την Ελλάδα πολλές φορές από τη χρεοκοπία.

Μια «καλή συμβουλή» προς την Ελλάδα

Σύμφωνα με την Welt, κατά τον χθεσινό τους απολογισμό για το ευρωπαϊκό εξάμηνο, οι κκ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί παρέπεμψαν σε μια σειρά αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας: «[…] στο υψηλό δημόσιο χρέος, στον υπέρογκο αριθμό κόκκινων δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς, στο γεγονός ότι παρά τη μείωση η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα αλλά και στις κακές οικονομικές προοπτικές […]. Το σημαντικότερο όμως είναι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων. Γι΄ αυτό και οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας και καλούν την Αθήνα να παραμείνει σε (μεταρρυθμιστική) τροχιά».

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «πρόκειται για μια καλή συμβουλή προς την Ελλάδα. Διότι θα ήταν η πρώτη που θα βίωνε τις συνέπειες ενδεχόμενης κωλυσιεργίας. Στις 11 Μαρτίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν ένα υπό όρους συμπεφωνημένο μπόνους ύψους ενός δις ευρώ. Από τις 16 μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε η Αθήνα έναντι των Βρυξελλών υλοποιήθηκαν μόλις τα δυο τρίτα».

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος μετέβη την Πέμπτη στην Αθήνα για σχετικές επαφές με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εμφανίζεται αισιόδοξος για την έγκαιρη υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων. Ο ίδιος επισήμανε ότι παρά την κριτική που ασκείται υπάρχει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα.

FAZ: Μόνο αν η Ελλάδα τακτοποιήσει εκκρεμότητες μπορεί να υπολογίζει σε περαιτέρω βοήθεια

«Η Κομισιόν τα βλέπει μαύρα για την Ιταλία» επιγράφεται ανάλυση στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «η Κομισιόν επικρίνει τη στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις. Αλλά ούτε η Ελλάδα και η Κύπρος παίρνουν καλούς βαθμούς στις Βρυξέλλες».

Για την Ελλάδα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ποτέ δεν υλοποιήθηκαν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν στα προγράμματα διάσωσης. Από αυτή την άποψη δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει 'υπερβολικές' δημοσιονομικές ανισορροπίες.(...) Μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση τακτοποιήσει εκκρεμότητες κατά τρόπο που ικανοποιεί τους πιστωτές, μπορεί να υπολογίζει σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με απόφαση του Γιούρογκρουπ το περασμένο καλοκαίρι, η Αθήνα θα λάβει (σε δόσεις) τα κέρδη που είχε αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την αγορά ελληνικών ομολόγων. Η πληρωμή θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο. Για τον Μάρτιο προβλέπεται να εκταμιευθεί σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το αν θα δοθεί η σχετική έγκριση από το Γιούρογκρουπ, σε περίπου δύο εβδομάδες, εξαρτάται για μία ακόμη φορά από το αν οι πιστωτές θα είναι ικανοποιημένοι με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων».

Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρεται και η εφημερίδα Rhein Zeitung του Κόμπλεντς: «Πολλοί μιλούν για καταστροφική λιτότητα. Μέρος της αλήθειας, ωστόσο, αποτελεί και η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν ήταν διατεθειμένη να επιλύσει τα δομικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις. Τελικά, και τα τρία πακέτα βοήθειας δεν ήταν παρά μία μάταιη προσπάθεια να οδηγηθεί η Ελλάδα στον δρόμο της σύνεσης. Δεν πρόκειται βέβαια για μόνιμη λύση. Αλλά απομένει να δούμε αν αποδειχθεί καλύτερη η άλλη λύση, την οποία επιλέγει τώρα η Ιταλία: αρνείται να προχωρήσει σε περικοπές και ξοδεύει ακόμη περισσότερα χρήματα από εκείνα που δεν έχει...».

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: