1.2.19

Δημοσιονομική «βόμβα»...

Αποφασίζει σήμερα το ΣτΕ για κομμένα δώρα και επιδόματα στο Δημόσιο...

Οι περικοπές των δώρων και του θερινού επιδόματος αδείας των υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, κ.ά, θα τεθούν σήμερα Παρασκευή στο «μικροσκόπιο» της...
Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το θέμα έρχεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια, κατόπιν παραπομπής από το ΣΤ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Με απόφασή του το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν με τον νόμο 4093/2012, αλλά την τελική απόφαση επί του θέματος θα λάβει η Ολομέλεια.

Συνολικά, εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά 450.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τον 13ο και τον 14ο μισθό που κόπηκαν από το 2013 και μετά.

Αν αναγνωριστούν από το 2013, ο λογαριασμός για τον κρατικό προϋπολογισμό εκτινάσσεται στα 3,8 με 4,8 δισ. ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο το ΣΤ΄ Τμήμα στην πολυσέλιδη απόφαση που εξέδωσε ανέφερε πως η πλήρη κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, βάσει του δεύτερου μνημονίου είναι αντίθετες στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Στοιχειοθετώντας την απόφασή τους οι δικαστές μέλη του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ σημείωναν πως η Πολιτεία όφειλε πριν προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση δώρων και επιδόματος να εξετάσει αν τα αντίστοιχα μέτρα που είχε λάβει μέχρι τότε είχαν αποδώσει καρπούς!

Συγκεκριμένα, αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ ως προς αυτό το ζήτημα: «Ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην υιοθέτηση του επίμαχου καταργητικού μέτρου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την προσφορότητα του μέτρου ενόψει και της διαπίστωσης, ότι τα αντίστοιχα μέτρα που είχε λάβει έως τότε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα, και ότι η οικονομική ύφεση είχε ενταθεί με ρυθμούς που είχαν ανατρέψει τις αρχικές προβλέψεις».

«Έπρεπε να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις»

Επιπλέον, οι δικαστές σημειώνουν πως πριν την επιβολή των επίμαχων περικοπών (που άρχισαν να εφαρμόζονται από 1.1.2013) «ο νομοθέτης όφειλε αποφαινόμενος τεκμηριωμένα για την αναγκαιότητα του μέτρου, να εξετάσει την ύπαρξη τυχόν εναλλακτικών επιλογών και να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμίας για τον επιδιωκόμενο δημόσιο σκοπό της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Επίσης, κατά το ΣτΕ, ο νομοθέτης θα έπρεπε επίσης πριν την κατάργηση δώρων και επιδόματος, να εξετάσει «εάν οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης περικοπής αποδοχών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων, αθροιζόμενες με τις επιπτώσεις από τα ήδη ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, και συνδυαζόμενες με τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες, οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των υπαλλήλων, κάτω του επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Αν και οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί στην απόφασή τους, αναγνωρίζουν το δικαίωμα του νομοθέτη, δηλαδή της Βουλής, να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες, σημειώνουν πως: Με  την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περεταίρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».

Τέλος υπογραμμίζουν στην απόφασή τους πως τα επιδόματα, εορτών και αδείας, «συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από το μισθό του καθενός»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: