1.2.11

Πρεμιέρα για το «Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον»...


Ξεκινά από σήμερα και έως τις 31 Μαρτίου η υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον, βάσει του οποίου οι συμμετέχοντες σε αυτό θα μπορούν να λάβουν επιδοτήσεις, άτοκα και χαμηλότοκα δάνεια για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στις τράπεζες Άλφα, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank - Ergasias.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες που:

-Χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.

-Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1750 ευρώ ανά τετραγωνικό.

-Χτίστηκαν με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν τις 31 Δεκεμβρίου 1979, δηλαδή χωρίς μελέτη θερμομόνωσης.

-Έχουν ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή και έχουν καταταχθεί, με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Πρόσθετη προϋπόθεση για τα διαμερίσματα είναι να έχουν αυτονομία θέρμανσης ενώ για να ενταχθεί μια πολυκατοικία θα πρέπει:

-Τουλάχιστον το 50 % των ιδιοκτησιών να χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως εξοχική ή άλλη δευτερεύουσα κατοικία.

-Να υποβληθούν αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αλλά και τον διαχειριστή ή άλλο εκπρόσωπό τους.

-Να εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για το σύνολο του κτιρίου.

Οι επενδύσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και μπορούν να επιδοτηθούν είναι:

-Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος, της στέγης και της πιλοτής. -Αντικατάσταση κουφωμάτων.

-Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. -Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης κάνει μεγαλύτερες δαπάνες, οι επιδοτήσεις ή άλλου είδους ενισχύσεις θα υπολογίζονται με πλαφόν τις 15.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ειδική ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ(http://exoikonomisi.ypeka.gr)ή να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210-9797400.

Δεν υπάρχουν σχόλια: