26.2.11

Περισσότεροι από 20.000 είναι οι άστεγοι στην Ελλάδα...


Περισσότεροι από 20.000 είναι οι άστεγοι στην Ελλάδα, με τους μισούς τουλάχιστον να βρίσκονται στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά και συνήθως στρέφουμε το βλέμμα και συνεχίζουμε τον δρόμο μας γρήγορα.
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", πάνω από 2.500 χιλιάδες είναι οι άστεγοι μόνο στη Θεσσαλονίκη, όπου ...
το 2010 σημειώθηκε αύξηση (σε σχέση με το 2009) 10% στα βιβλιάρια υγειονομικής περίθαλψης απόρων, 20% στις μερίδες συσσιτίου και 30% στις αιτήσεις για οικονομική στήριξη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται κατά 70% για ανθρώπους ηλικίας γύρα στα 50 έτη και κατά 80% άνεργους.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η συντονίστρια του Προγράμματος για τους Αστέγους και υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της Μη κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) "Κλίμακα", Άντα Αλαμάνου, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός τους, καθώς δεν υπάρχει κάποια θεσμική αναγνώριση.
Παρά τη διαδεδομένη αντίληψη, ότι πρόκειται κυρίως για άτομα του περιθωρίου, η οικονομική κρίση φαίνεται ότι δημιουργεί μια νέα τάξη αστέγων, άνθρωποι από 28 έως 50 ετών, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν καλό βιοτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά βρέθηκαν στον δρόμο.
"Είναι νεόπτωχοι που κατέληξαν τελικά να χάσουν το σπίτι τους" τονίζει η κα Αλαμάνου, επισημαίνοντας ότι με την οικονομική κατάσταση της χώρας, μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση αυτών των ανθρώπων.
Μέχρι στιγμής οι δήμοι σε όλη τη χώρα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, δείχνουν να μην μπορούν να ανταποκριθούν, στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των αστέγων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που κάποιος καταλήξει άστεγος, είναι πολύ δύσκολο να επανενταχθεί, καθώς δεν υπάρχουν μορφές επανένταξης στην κοινωνία, παρά μόνο μηχανισμοί προσωρινής βοήθειας, όπως τα συσσίτια. πηγη news247.gr Αναρτήθηκε από THIVA-HELLAS

Δεν υπάρχουν σχόλια: