28.2.11

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη, κρίσιμες συνομιλίες στη Γενεύη...


Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Λιβύη, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιδιώξει η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, κατά τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα στη Γενεύη με Ευρωπαίους ομολόγους της. Στο πεδίο των συγκρούσεων, οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι... χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Ζαουίγια και ετοιμάζουν επίθεση.

Στη Γενεύη, η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους της από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς και με αξιωματούχους από αραβικές και αφρικανικές χώρες, από την Αυστραλία και τη Ρωσία.

Η επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει συμφωνία ως προς την επιβολή νέων κυρώσεων στο καθεστώς Καντάφι.

Σύμφωνα με τους New York Times, ένα από τα μέτρα που εξετάζουν οι ΗΠΑ είναι η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Την Κυριακή, πριν αναχωρήσει για τη Γενεύη, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επικοινωνήσει με τις αντιπολιτευόμενες ομάδες που προσπαθούν να συγκροτήσουν μία μετά Καντάφι κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, και να «προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια».

«Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με πολλούς διαφορετικούς Λίβυους στα ανατολικά καθώς η επανάσταση προχωρεί επίσης δυτικά. Είναι πολύ νωρίς να δούμε πώς αυτό θα εξελιχθεί» είπε.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις σε διάφορες πόλεις της Λιβύης συνεχίζονται, καθώς ο Μουαμάρ Καντάφι διαμηνύει με κάθε ευκαιρία πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, κατηγορώντας την Αλ Κάιντα και «ξένες δυνάμεις» ότι βρίσκονται πίσω από την εξέγερση.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές δήλωσαν τη Δευτέρα πως δύναμη δύο χιλιάδων πιστών στον Καντάφι έχουν περικυκλώσει την πόλη Ζαουίγια, δυτικά της Τρίπολης.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους αντιμετωπίσουμε. Θα επιτεθούν σύντομα» δήλωσε πρώην αξιωματικός της αστυνομίας που προσχώρησε στην εξέγερση. «Εάν πολεμάμε για την ελευθερία, είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε γι΄αυτήν» είπε.

Κάτοικοι, και σε συνοικίες της Τρίπολης, έχουν στήσει οδοφράγματα για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του καθεστώτος. Στρατηγός στην ανατολική περιοχή της χώρας, όπου έχουν επικρατήσει οι εξεγερμένοι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα.

«Οι αδελφοί μας στην Τρίπολη λένε: 'Μέχρι στιγμής είμαστε καλά, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια... Εάν ζητήσουν βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε» υποστήριξε ο στρατηγός Αχμέντ ελ-Γκατράνι στη Βεγγάζη.

Πολιτικοί αναλυτές περιμένουν ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις θα καταλάβουν την πρωτεύουσα και θα σκοτώσουν τον Καντάφι, αλλά προειδοποιούν ότι ο Λίβυος ηγέτης διαθέτει αρκετή στρατιωτική δύναμη για να προκαλέσει χάος και εμφύλιο πόλεμο, όπως άλλωστε έχουν απειλήσει οι γιοι του.

Στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε ότι δύο γαλλικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και προσωπικό αρωγής θα αναχωρήσουν «εντός των επομένων ωρών» με προορισμό της Βεγγάζη.

Στέλεχος της λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας Arabian Gulf Oil, που βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της χώρας, δηλώνει στην Wall Street Journal ότι οι αποστολές πετρελαίου είναι έτοιμες να επαναληφθούν.

«Ένα δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει 700.000 βαρέλια πετρελαίου επρόκειτο να αποπλεύσει από το λιμάνι του Τομπρούκ τη νύκτα με προορισμό την Κίνα» δήλωσε στην εφημερίδα ο Χάσαν Μπουλίφα, μέλος της επιτροπής διοίκησης της εταιρείας.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: