27.2.11

Πασαρέλα στο... Νταχάου! ...


Του ΚΟΣΜΑ ΒΙΔΟΥ
Η «μαμά» Βίκυ (Καγιά) αγκάλιασε τρυφερά τα κοριτσάκια της και αφού τους θύμισε τα βάσανα που πέρασαν τους τελευταίους μήνες, έτσι, για να εκβιάσει τη συγκίνηση, να «σπρώξει» το δάκρυ το σκαλωμένο στην ψεύτικη βλεφαρίδα και να το κάνει να κυλήσει στο καλοβαμμένο μάγουλο χαρίζοντας ένα δυνατό-σπαρακτικό πλάνο στις κάμερες, τους είπε: «Ολα αυτά ήταν για το δικό σας το καλό!». Για το δικό τους καλό τις προσέβαλλαν οι της κριτικής επιτροπής με τους συχνά απαράδεκτους τρόπους τους. Για το δικό τους καλό τις ... βασάνιζαν, φωτογραφίζοντάς τες ημίγυμνες και καταβρέχοντάς τες με παγωμένο νερό μέσα στον χειμώνα, υποχρεώνοντάς τες να ποζάρουν βαστώντας ταραντούλες και φίδια. Τελικά, αν κάτι μάθαμε από το εφετινό «Νext top model», το οποίο έριξε αυλαία την περασμένη Δευτέρα με έναν μίζερο τελικό, ήταν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνεις μοντέλο αν δεν μπορείς να αγκαλιάζεις ένα βόα σφιγκτήρα χαμογελώντας με ηδυπάθεια στον φακό του φωτογράφου. Κοντή (με κυτταρίτιδα) μπορεί να είσαι, ατσούμπαλη μπορεί να είσαι, ασχημούλα μπορεί να είσαι (όπως και ήταν οι περισσότερες από τις συμμετέχουσες), φοβία όμως στα ερπετά δεν επιτρέπεται να έχεις, γιατί εκεί παίζεται το παιχνίδι!

Εκαναν λοιπόν τα κορίτσια τις καρδιές τους πέτρα και φωτογραφήθηκαν σε ενσταντανέ εναγκαλισμού με τη φιδάρα τον Διαμαντή, για να ακούνε μετά τις Καγιάδες της επιτροπής να τις επιπλήττουν που «το πρόσωπό σου φαίνεται σφιγμένο και αγχωμένο». Ενώ κάθε μοντέλο που σέβεται τον εαυτό του, με το που νιώθει το φίδι το ψυχρό να αγκαλιάζει τον λαιμό του χαλαρώνει και ηδονίζεται. Προσπάθησαν σκληρά τα κορίτσια να ξεπεράσουν την ερπετοφοβία τους (για τον Λάκη Γαβαλά και τον Χριστόφορο Κοτέντο, ρε γαμώτο!), προσπάθησαν σκληρά να μη φαίνεται ότι είχαν πουντιάσει όταν τις έτρεχαν μέσα στο κρύο, όπως έτρεχαν τους εβραίους στην πρωινή γυμναστική του Αουσβιτς και του Νταχάου. Με τη μία και μοναδική... επιζήσασα του ριάλιτι, την αλβανικής καταγωγής Σιντορέλα η οποία ανακηρύχθηκε «Νext top model», να ξεσπάει σε κλάματα με το που ανακοινώθηκε η νίκη της, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο όνειρο της ζωής της που έγινε πραγματικότητα. Ε ρε φίδια που την περιμένουν από εδώ και πέρα στις εγχώριες (και στις διεθνείς;) πασαρέλες!

Οπως κι αν έχει το πράγμα, είναι θεμιτό να κυνηγάει ο καθένας το όνειρό του, να βάζει στόχους και να αγωνίζεται για να τους επιτύχει. Αν όμως στόχος αυτών των κοριτσιών ήταν να λάμψουν στις πασαρέλες, εν προκειμένω ο στόχος του παιχνιδιού ήταν άλλος: η χρησιμοποίησή τους, με τρόπο βάρ βαρο και προσβλητικό, για να ψυχαγωγηθούν τα πλήθη και να ανέβουν οι τηλεθεάσεις. Το δικό μου συμπέρασμα από το «Νext top model» δεν αφορά το πόσο δύσκολο είναι να γίνεις μοντέλο - τόσο δύσκολο όσο και το να είσαι μεταλλωρύχος στη Χιλή, αν πιστέψω αυτά που ακούστηκαν, αυτά που είδα. Αλλά, το πόσο σκληρή και απάνθρωπη μπορεί να γίνει η τηλεόραση προκειμένου να επιτύχει τα επιθυμητά νούμερα. Μια τηλεόραση που δεν διστάζει να σε παρουσιάσει ως νούμερο, να σε εξευτελίσει και να σε λοιδορήσει, να πατήσει πάνω σου προκειμένου να κάνει τη δουλειά της. Σκληροί οι όροι που βάζει, αν αποφασίσεις να παίξεις το παιχνίδι της. Τουλάχιστον να έχει αποτέλεσμα ο τόσος εξευτελισμός... Αναρωτιέμαι, τα κορίτσια που συμμετείχαν στο ριάλιτι για να κάνουν τη δική τους δουλειά (δηλαδή κυρίως για να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό και στους «άρχοντες» της εγχώριας μόδας) θα δουν αποτέλεσμα; Αξιζαν δηλαδή η τόση ταλαιπωρία και ο τόσος εξευτελισμός; Κάτι μου λέει πως όχι.

Μετά την παρέμβαση του ΕΣΡ, που πολύ σοκαρίστηκε από το στιγμιαίο φιλί που ανταλλάσσουν δύο άνδρες σε βιντεοκλίπ της Κάιλι Μινόγκ, παρατήρησα ότι το εν Ελλάδι ΜΤV προβάλλει το νέο βιντεοκλίπ της Κέιτι Πέρι καλύπτοντας αντίστοιχο, στιγμιαίο, φιλί με «μωσαϊκό». Ελλαδιστάν λοιπόν, όπως Αφγανιστάν. Τι άλλο να πεις μπροστά σε τόσο συντηρητισμό και παραλογισμό...
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: