28.2.11

Υγρόν πυρ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ...


Υγρόν πυρ... στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις από την έκρηξη των τιμών των υγρών καυσίμων που... πυροδοτούν οι αναταραχές στον αραβικό κόσμο.

Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες το πετρέλαιο θέρμανσης ανέβηκε τέσσερα λεπτά το λίτρο, ενώ η απλή αμόλυβδη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης πάνω από τρία λεπτά. Οι... οικογένειες γονατίζουν καθώς αδυνατούν, λόγω και της οικονομικής ύφεσης, να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Μετρούν νέες απώλειες στους προϋπολογισμούς τους από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.
Υγρόν πυρ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματίες μετρούν νέα άνοδο του κόστους παραγωγής και λειτουργίας των εταιρειών τους και είτε θα αναγκαστούν να τις κλείσουν είτε να μετακυλίσουν μέρος των ανατιμήσεων στην κατανάλωση. Ενεργοβόρες επιχειρήσεις ή άλλες που παράγουν προϊόντα με πρώτη ύλη το πετρέλαιο αλλά και απλές εταιρείες που καταναλώνουν ντίζελ για τις μετακινήσεις των οχημάτων τους, τρώνε νέο... χαστούκι μετά την τεράστια πτώση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η ύφεση.

Και δεν είναι μόνο η ακρίβεια στα καύσιμα αλλά και η αισχροκέρδεια. Εκτιμήσεις του Πολυτεχνείου θέλουν το 10% των πρατηρίων της χώρας, περίπου 800 με 1.000, να κλέβουν με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς τους καταναλωτές. Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας ανακοίνωσε τη σύλληψη βενζινοπώλη που «πείραζε» τις τέσσερις αντλίες της αμόλυβδης και τον παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ αφαιρείται και η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου του.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, η αμόλυβδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει εκτιναχθεί στο 1,64 ευρώ το λίτρο (μέσα επίπεδα), το πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,84 ευρώ και το ντίζελ κίνησης στο 1,451 ευρώ.

Το... ράλι των τιμών ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες όταν ξέσπασαν αρχικά οι ταραχές στην Αίγυπτο και εδώ και δύο εβδομάδες συνεχίζονται στη Λιβύη. Στη διεθνή αγορά, για το ίδιο διάστημα, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ ανέβηκε 13% και έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα 112,39 δολάρια, ενώ το αργό... σταμάτησε στα 96,47 δολάρια σημειώνοντας αύξηση 12%.

Παραβίαση
Ο υφυπουργός, ερωτηθείς χθες για τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, υποστήριξε ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν διαπιστώνονται εναρμονισμένες πρακτικές και μέθοδοι παραβίασης του ανταγωνισμού. Σημείωσε δε, πως «οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και οι βενζινοπώλες έχουν περιορίσει τα περιθώρια κέρδους».

Ωστόσο, στις υπηρεσίες του υπουργείου έχει σημάνει συναγερμός, λένε πληροφορίες, και παρακολουθείται η αγορά καυσίμων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παράβασης των κανόνων λειτουργίας του ανταγωνισμού.

Η αμόλυβδη στα 1,84 ευρώ το λίτρο

Τα νοικοκυριά, όσο κι αν έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους με τα αυτοκίνητά τους, εντούτοις διαπιστώνουν ότι η εξοικονόμηση που πετυχαίνουν «ψαλιδίζεται». Η αμόλυβδη βενζίνη σε ορισμένες περιοχές έχει εξακοντιστεί ακόμη και στα 1,80 με 1,84 ευρώ το λίτρο. Τέτοιες είναι η Σάμος, οι Κυκλάδες, η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Μαγνησία, ο Πειραιάς κ.ο.κ.

Ωστόσο, δεν μπορούν να... κάψουν λιγότερο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Πριν από τρεις εβδομάδες πλήρωναν 800 ευρώ τα χίλια λίτρα και τώρα 850. Ετσι, οι μισθωτοί με δεδομένες σε πολλές των περιπτώσεων μειώσεις των μισθών τους, μετρούν και νέες εισοδηματικές απώλειες.

Β. Κορκίδης - Κ. Μίχαλος
Η άνοδος του πετρελαίου και η αύξηση των φόρων οδηγούν σε λουκέτα

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι επιχειρηματίες, οι οποίοι προβληματίζονται για τη διάρκεια της... κούρσας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Κι ενώ είναι σε εξέλιξη και το... ράλι των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης με δηλώσεις του στο «Εθνος» σημειώνει:

«Οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν.

Ο συνδυασμός των ανατιμήσεων των πρώτων υλών που συνθέτουν το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων με την αύξηση των φόρων οδηγεί σε λουκέτο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Αλλιώς θα αναγκαστούν να μετακυλίσουν μέρος της επιβάρυνσης που γνωρίζουν». Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Κ. Μίχαλος τονίζει:

«Η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, όπως και στα υπόλοιπα εμπορεύματα, προκαλεί νέα επιβάρυνση στις επιχειρήσεις.

Η μεγάλη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης για την ώρα συγκρατεί τις επιχειρήσεις στο να μην κάνουν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που παράγουν. Ωστόσο, είναι απρόβλεπτο το πόσο θα αντέξουν, λόγω και της ύφεσης».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: