28.2.11

Περικοπή 120 θέσεων εργασίας στην Cosmote, σε θέση μάχης τα Συνδικάτα...


Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, μετά και τις πιέσεις της Deutsche Telekom, απολύσεις και περικοπές κόστους, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των συνδικάτων που απειλούν με κινητοποιήσεις.

Συνολικά 120 θέσεις εργασίας θα χαθούν στην Cosmote, ενώ δαπάνες ύψους 32 εκατ. ευρώ (κυρίως από κόψιμο υπερωριών και...
επιδομάτων) αναμένεται να εξοικονομηθούν στη μητρική σταθερής τηλεφωνίας, σύμφωνα με ανακοινώσεις της επιχείρησης και των συνδικαλιστών της.

Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της ως μέτοχος και να ανακληθούν οι «παράνομες» και «προκλητικές» απολύσεις.

Πρόκειται για τις πρώτες κινήσεις του ΟΤΕ να υλοποιήσει την υπόσχεσή του από την περασμένη εβδομάδα για συγκράτηση της υποχώρησης κερδών και εσόδων αυτήν τη χρονιά.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε την Παρασκευή κάθετη πτώση των ετήσιων κερδών του για το 2010, της τάξης του 90%.

Η Deutsche Telekom, που κατέχει το 30% του ΟΤΕ, πιέζει την διοίκηση της επιχείρησης να περιορίσει το λειτουργικό κόστος της, που στην σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας αγγίζει το 35% των εσόδων, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τις άλλες θυγατρικές της DT στην Ευρώπη.

Η Cosmote δήλωσε ότι θα αποζημιώσει τους απολυθέντες με πακέτο αποδοχών ενός ως τριών ετών.

Σε ό,τι αφορά την σταθερή τηλεφωνία, οι περικοπές θα γίνουν κυρίως σε υπερωρίες, καθώς και σε επιδόματα για το προσωπικό και στελέχη του μάνατζμεντ. Ειδικότερα, προβλέπεται η καθιέρωση 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα, όπως ισχύει και στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

Η μετοχή του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 3,3%, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου. «Τα μέτρα είναι μια καλή αρχή, η αγορά τα ήθελε», είπε στο Reuters ο Βαγγέλης Καρανίκας, αναλυτής στην HSBC.

Οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ και η ΓΣΕΕ εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στις απολύσεις. «Για την ΟΜΕ-ΟΤΕ είναι αυτονόητη η με κάθε τρόπο δυναμική και αγωνιστική αντίδραση», είπε το σωματείο.

Η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε τις απολύσεις «παράνομες» και «προκλητικές» και κάλεσε την κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της ως μέτοχος του ΟΤΕ ώστε να ανακληθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: