26.2.11

Κρίσιμα εικοσιτετράωρα για τη Λιβύη...


Μάχη για τον έλεγχο της Τρίπολης, για νέες συγκρούσεις ετοιμάζονται οι κάτοικοι...
Για νέες συγκρούσεις στην Τρίπολη ετοιμάζονται οι Λίβυοι, μετά την απόφαση Καντάφι να ανοίξει τις αποθήκες όπλων για να ενισχύσει τους υποστηρικτές του. Ο έλεγχος της πρωτεύουσας θα κρίνει, άλλωστε, το μέλλον του καθεστώτος.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται με...


κάθε μέσο ο επαναπατρισμός χιλιάδων ξένων υπηκόων. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, παραμένουν παγιδευμένοι σε απομακρυσμένες περιοχές και προς το παρόν φαίνεται να μην υπάρχει τρόπος να μεταφερθούν σε κάποιο λιμάνι ή αεροδρόμιο.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.000 το δεκαήμερο που διαρκεί η εξέγερση.

Την Παρασκευή, η αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα πνίγηκε στο αίμα όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Μαρτυρίες από την περιοχή Τζανζούρ της Τρίπολης κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ αιματηρές ήταν οι διαδηλώσεις και στα ανατολικά προάστια της Τρίπολης, όπως το Μπεν Ασούρ και Φάσλουμ.

Ο Μουαμάρ Καντάφι, που δίνει μάχη να κρατήσει υπό τον έλεγχό του τις δυτικές περιοχές της χώρας, κάλεσε τους υποστηρικτές του «να πολεμήσουν τους εχθρούς της χώρας». Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές για το τι θα ακολουθήσει, λέγοντας πως «όλες οι αποθήκες όπλων θα ανοίξουν για να εξοπλιστεί ο λαός».

«Η Λιβύη θα γίνει μια κόκκινη φλόγα, ένα κάρβουνο που καίει» είπε.

Ο γιος του Λίβυου ηγέτη, Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, σε συνομιλία του με ξένους δημοσιογράφους, παραδέχθηκε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν πρόβλημα στην πόλη Ζαουίγια και στο λιμάνι Μιζουράτα, ενώ χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Προανήγγειλε, ωστόσο, την έναρξη διαλόγου, με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Έχουμε να κάνουμε με τρομοκράτες. Ο στρατός αποφάσισε να μην επιτίθεται στους τρομοκράτες, δημιουργώντας τη δυνατότητα να γίνει μία διαπραγμάτευση, η οποία θα γίνει ειρηνικά και την οποία θα την κάνουμε το Σάββατο» είπε, απορρίπτοντας τις αναφορές για χιλιάδες νεκρούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: