28.2.11

Παλαιστινιακά Εδάφη: Διαδήλωση ακτιβιστών για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με άρωμα Τυνησίας...


Ένα μέλος της υπηρεσίας ασφαλείας της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς παρακολουθούσε μία διαδήλωση σήμερα - όταν δέκα ακτιβιστές ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση σελίδας στο Facebook για συγκέντρωση στη Γάζα με έκκληση για παλαιστινιακή ενότητα.

«Πού είναι η επανάσταση;» ρώτησε με σαρκαστικό τόνο.

Εντός... λίγων λεπτών, άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας του θύλακα, που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής Χαμάς μπήκαν στην κεντρική πλατεία της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένας άνδρας των δυνάμεων ασφαλείας γρονθοκόπησε τον οργανωτή της συγκέντρωσης και εννέα ακόμη διαδηλωτές υπάκουσαν στην εντολή για τη διάλυση του συλλαλητηρίου.

«Είμαστε μία ομάδα ανεξάρτητων νέων. Οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο μας παρακίνησαν και μας έδωσαν την αίσθηση ότι η νεολαία μπορεί να κάνει την αλλαγή», είπε ο οργανωτής, Άχμεντ Άραρ, στους δημοσιογράφους πριν από τη διάλυση της συγκέντρωσης.

Ο Άραρ είπε ότι οι διαδηλωτές ήθελαν την κατάργηση των δύο αντίπαλων διοικήσεων, της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Παλαιστινιακής Αρχής υπό Μαχμούντ Αμπάς, του κόμματος Φάταχ στη Δυτική Όχθη με σκοπό να προωθήσουν το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ακτιβιστές είχαν απευθύνει έκκληση για συμμετοχή στη συγκέντρωση αυτή σε μία σελίδα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Ο Εχάμπ αλ Γσάιν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα είπε ότι οι οργανωτές δεν έλαβαν τις απαιτούμενες άδειες για τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης.

«Τούς ζητήθηκε να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες», είπε ο Γσάιν. «Επισημαίνουμε τη υποστήριξή μας στην ελευθερία της έκφρασης», τόνισε.

Η ενδοπαλαιστινιακή σύγκρουση διαρκεί από τον Ιούνιο του 2007, όταν, έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις, η Χαμάς εκδίωξε από τη Λωρίδα της Γάζας τις πιστές στον Μαχμούντ Αμπάς δυνάμεις της Φάταχ, ο έλεγχος της οποίας περιορίζεται πλέον στη Δυτική Όχθη.

Οι προσπάθειες της Αιγύπτου για συμφιλίωση των δύο πλευρών οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: