28.2.11

Τσεκούρι 20% στις αποδοχές ΔΕΚΟ...


Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Το κόψιμο τουλάχιστον 20% των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και των λειτουργικών δαπανών 15-25% απαιτεί εδώ και τώρα η τρόικα, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμη και αλλαγή της νομοθεσίας, με αυστηρές κυρώσεις για τις διοικήσεις που θα συνεχίσουν να αψηφούν τις εντολές της.

Αρκετές από τις κρατικές επιχειρήσεις, ακόμη και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όχι μόνο αγνόησαν την εντολή του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, αλλά επινόησαν και «τρικ» αυξήσεων με μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές υπαλλήλων.

Το γεγονός προκάλεσε την μήνιν της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έστειλε επιστολές προς τις δημόσιες επιχειρήσεις ζητώντας τους να συνετιστούν άμεσα. Μεταξύ των εταιρειών που ειδοποιήθηκαν για τον περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ (το Δημόσιο έχει το 34%), τα Ελληνικά Πετρέλαια (35,48%), η ΔΕΗ (51,12%), η ΕΥΑΘ (74,02%), η ΕΥΔΑΠ (61,33%), ο ΟΛΘ (74,27%), ο ΟΛΠ (74,14%).

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, απαιτείται (πλέον των αυξήσεων στα εισιτήρια που ήδη έγιναν) η μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 15-25% (καθώς οι επιχορηγήσεις πέφτουν στο 40% του λειτουργικού κόστους, βάσει πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης), μείωση του βασικού μισθού κατά 10%, περαιτέρω μείωση 10% των δευτερογενών αμοιβών (υπερωρίες, επιδόματα κ.λπ.) και καθιέρωση του ανώτατου ορίου μικτών αποδοχών στα 4.000 ευρώ μηνιαίως.

Οι μισθολογικές μειώσεις έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο. Το υπουργείο, όμως, ανακάλυψε από τους ελέγχους στις μισθολογικές καταστάσεις ότι κάποιες δεν εφάρμοσαν το πρόγραμμα των μισθολογικών περικοπών. Αλλωστε, από τα 800 εκατ. ευρώ που αναμένουν να εξοικονομήσουν από τις ΔΕΚΟ, τα 600 εκατ. υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από τη μισθολογική δαπάνη.

Σωρευτική μείωση 35%

Κατά τις διοικήσεις ορισμένων εκ των επιχειρήσεων, με την επίκληση νομικών γνωματεύσεων, χαρακτηρίστηκαν «υπερβολή» οι νέες περικοπές, με την επισήμανση ότι αν υλοποιηθούν, μαζί με αυτές που έγιναν το 2010 (οριζόντια περικοπή 10% ή συνολικά περίπου 200 εκατ. ευρώ), οι μειώσεις φθάνουν στο 35%.

Η επόμενη κίνηση του οικονομικού επιτελείου είναι η αλλαγή της νομοθεσίας για τις ΔΕΚΟ, με επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις διοικήσεις που θα συνεχίσουν να αγνοούν τις εντολές για μισθολογικές μειώσεις και περιορισμό των δαπανών, καθώς θέτουν σε κίνδυνο το δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, και δη την πορεία του Μνημονίου.

Η αναθεώρηση του νόμου πλαίσιου 3429/2005, σύμφωνα με το Μνημόνιο, επιβάλλει λογιστικό έλεγχο των λογαριασμών των εταιρειών ανά 6μηνο τουλάχιστον ή 3μηνο για τις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, την ενδυνάμωση των εσωτερικών ελέγχων των επιχειρήσεων (έχουν ήδη εγκατασταθεί 18 ελεγκτές), την ενίσχυση των κανόνων για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και την εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας στις εργασιακές πρακτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: